szczepan29
8.01.2007 - 18:00
BitTyrant: szybki, ale szkodliwy?
Osoby pobierające pliki z Internetu za pośrednictwem protokołu BitTorrent zyskały ostatnio nowe, niezwykle skuteczne narzędzie do jego obsługi - program BitTyrant. Aplikacja umożliwia części internautów wyjątkowo szybkie pobieranie danych, jednak budzi też sporo kontrowersji - do tego stopnia, iż część serwisów dystrybuujących materiały za pośrednictwem BT blokuje użytkowników BitTyranta.
Aplikacja stworzona została przez Uniwersytet Waszyngtoński na bazie popularnego klienta Azureus 2.5 (zmiany ograniczyły się do kodu programu - interfejs jest praktycznie identyczny). Jego twórcy zapewniają, że korzystając z BitTyranta użytkownik może uzyskać transfery wyższe nawet o 70% niż w przypadku innych klientów BitTorrenta.
Efekt ten osiągnięto poprzez wyposażenie programu w opcję sprawdzania szybkości i jakości łącza osób udostępniających plik interesujący jego użytkownika. Po określeniu, skąd dany plik można pobrać najszybciej, aplikacja nadaje owemu "źródłu" najwyższy priorytet. Co więcej, podczas wysyłania plików, program będzie preferował tych użytkowników, od których sam może pobrać pliki szybciej. Aplikacja przynosi więc korzyści osobom korzystającym z szybkich łączy, jednocześnie jednak działając na niekorzyść osób posiadających łącza o niskiej przepustowości.
Jej twórcy przyznają zresztą na stronie projektu, że gdyby wszyscy użytkownicy korzystali z BitTyranta, to mogłoby to negatywnie wpłynąć na wydajność całej sieci BitTorrenta.
Warto wspomnieć, że administratorom niektórych serwisów bittorrentowych już teraz nie podoba się dyskryminowanie przez aplikację części użytkowników (posiadaczy wolnych łączy), w związku z czym zaczęli oni blokować BytTyranta.
Źródło: pcworld.pl
nie pierwszy to leeszek i nie sotatni
i jak reszte blokowac dziada
siec p2p opiera sie na rownosci
i wszelkie preferencyjna algorytmy sa w niej niesprawiedliwe
Facktor_PL
8.01.2007 - 19:05
Ciekawe jednak jeżeli o mnie chodzi to pozostanę przy tradycyjnym bit torent + emule dołączam się do przedmówcy "siec p2p opiera się na równości"
maximus20
8.01.2007 - 19:56
czy ja wiem czemu ja mam sciagac od jakiegos mula co wysyla 10kB bez przesady a co do progsa widze ze javie szkoda zachodu
Facktor_PL
8.01.2007 - 20:04
Cytat(maximus20 @ 8.01.2007 - 19:56 )

czy ja wiem czemu ja mam sciagac od jakiegos mula co wysyla 10kB bez przesady a co do progsa widze ze javie szkoda zachodu
Hm od jednego to może szkoda zachodu ale jak jest ich ze setka - to na dysku miejsce ucieka. Dlaczego słabsza jednostka ma być dyskryminowana ?? -Nie znasz Przysłowia mały ale byk ??
maximus20
8.01.2007 - 20:31
bo jka slabsza to niech sciaga slabszym proxem typu emule a nie torrentami albo niech sobie kupi shella tak sciagam na polgwizdka
fredzio
8.01.2007 - 20:54
maximus20 ale żeś przywalił,tylko pozazdrościc
GomezPL
8.01.2007 - 20:56
co daje Shell tak przy okazji?? i jakie ty masz łącze :O
maximus20
8.01.2007 - 21:17
normalnie mam 8mb/640 do tego mam shell dedibox
na serwerze francuzkim a tam moge sciagac i wysylac z predkoscia 100mbit/100mbit w niedalekiej przyszlosci bede mial 1tbit oczywiscie na serwerze 160gb jets 5 kont shell czyli zagwarantowane mam 20mbit w obie strony jesli wszyscy naraz wysylaja czy sciagaja
jacamlody
8.01.2007 - 21:24
To sa kosmiczne cyfry jak na nasz kraj.
@jacamlody słusznie zauważył @maximus20 że my chyba żyjemy na różnych planetach
Jakich planetach?

Ludzie już tak wam tepsa zarosła oczy, że nie widzicie co możecie mieć innego. A wystarczy trochę poszukać...
W polsce każdy już za 30 Euro można mieć łącze 24mb/s...
Herodot
9.01.2007 - 00:42
Oto, jaki to nam kit wciska bachor - jesli klient preferuje żrodła o wysokim upload czy może być pijawką? Nie może. Najwyżej strzworzy zamkniętą dla niskich łączy sieć share. Ktoś tu chyba czegoś nie rozumie... Nie od dziś zresztą.
jest pijawa bowiem jako kryterium przyznania slota bierze czyjes lacze i jego ping
a herodot polzamkniete osmotyczne sieci zostaly uznane za developerow aplikaciji gpl p2p za leechowanie
tak samo jak comunity i jego symulacja na frend slotach
ktorych tak zarzarcie bronisz
a licencjach azereusa i emule napisane jest ze maja to byc sieci otwarte
Cytat(szczepan29 @ 8.01.2007 - 17:00 )

Warto wspomnieć, że administratorom niektórych serwisów bittorrentowych już teraz nie podoba się dyskryminowanie przez aplikację części użytkowników (posiadaczy wolnych łączy), w związku z czym zaczęli oni blokować BytTyranta.
Popieram jak najbardziej , w końcu nie każdego stać na szybkie łącze ,a niektórzy mieszkają w takich punktach ,gdzie takowego założyć nie mogą. Nie ważne czy klient pobiera wolno czy szybko , ważne ,że z tego co pobierze oddaje równą część. A tu żeby zaraz robić aplikacje ,które eliminują wolne łącza...

Taki system tylko sprzyja pijawkom p2p , wejdzie szybko pobierze i tak samo szybko przestaje shareować ( nie mówie tu o wszystkich ,ale jest duża część takich użytkowników ).
Herodot
9.01.2007 - 11:43
Cytat
tak samo jak comunity i jego symulacja na frend slotach
ktorych tak zarzarcie bronisz
najwyraźniej programiści emule nie uznali tego za problem, systematycznie włączają opcję FS do kolejnych wersji emule.
najwyrazniej uznali skoro skazali na banicje mody z comunity, bsnuja je lub zmniejszaja im kredyty
a fs oblozyli masa ograniczen jak:
tylko jeden fs
nieliczenie sie fs do ratio
brak natychmiastowego fs w wielu modach
w modach gdzie jest multi fs gorny limit ich predkosci
pozatym od lat ci herodto mowie ze fs jak sama nazwa wskazuje jest DLA PRZYJACIOL
na wyjatkowe okazje
a nie jako leecherska regola
dlatego najczesciej trzeba kliknac i ustanowic slot
a nie jest przyznawany zawsze osobom spelniajacym jakies kryteria z jakiejs listy
szpako85
9.01.2007 - 13:43
A spróbuje tego "dinozaura" ciekawe czy z moim nędznym łączem będą mnie wykorzystywać
Maxiumus aka Devil, pobieraniem niema sie co chwalic, lepiej pokaz jakis dobry upload. Bo na tym screenie to wygladasz jak pijawka.
Hero no niestety taka prawda, dyskryminacja wolnych lacz na rzecz szybkich? Mi tu wali leecherstwem na kilometr. Samo pobieranie od najszybszych - ok, wolne lacza i tak nalapia zrodelek na swoje predkosci [czasem wystarczy jeden seed], na moim nedznym laczu 1/256 wysylaniem moge obsluzyc 2 neostrady 128. A co dopiero lacze X/XXmbps?
Ale wysylanie tylko dla wybranych? Oj nie nie nie...
maximus20
9.01.2007 - 14:35
dlatego zabanowali bitcometa bo mial opcje banowania i mozna juz bylo sciagac z maxem przy wysylaniu 3kB a co do obrazka drogi skye sciagalem to z tleech ta pozycje i nikt niestety nie sciagal wiecej
Zauwazylem, ze tylko 3 peerow :> Ale jak juz mowilem, predkoscia sciagania niema sie co chwalic, lepiej ochwal sie ile dziennie wysylasz.
Herodot
9.01.2007 - 15:33
Twojej teorii bachor słucham od lat i śmiać mi sie chce przez ten cały czas. Myśle, ze powinieneś raz na miesiąć palić kukłę pijawki, to by Ci troszkę ulżyło może, bo jak na razie polujesz na czarownice. FS nie liczy się do ratio, ma owszem ograniczenia i tyle. Znaczy że jest traktowane jako narzędzie podgrup p2p i tyle. Nic więcej. Nie chcesz mieć FS to nie używaj, ale nie wymyślaj innym od brzydkich, że mają listy znajomych. Nudne to już a i niekiedy irytujące.
maximus20
9.01.2007 - 15:37
herodot
miedzy daniemokazionalnie fs znajomemu a symulowaniem nan komunity jest roznica jak miedzy daniem kumplowi w gebe a zorganizowana przestepczoscia
nie udawaj ze nie widzisz tej roznicy
i przyznaj ze jestes cichym zwolennikiem leecherstwa (oczywiscie jak sam mowisz w celach poznawczych)
tylko nie wiem dlaczego?
Herodot
9.01.2007 - 16:52
powiem tylko że nie jestem zapartym jak koza twardogłowcem i zakończe na tym OT
Niezły net Maxiums :D
Ja mam z kablówki 1Mbit za 79 zeta i się ciesze, choć mogło by być lepiej.
KoRn90
10.01.2007 - 20:20
Cytat(H4RRy @ 9.01.2007 - 06:35 )

Cytat(szczepan29 @ 8.01.2007 - 17:00 )

Popieram jak najbardziej , w końcu nie każdego stać na szybkie łącze ,
a niektórzy mieszkają w takich punktach ,gdzie takowego założyć nie mogą. Nie ważne czy klient pobiera wolno czy szybko , ważne ,że z tego co pobierze oddaje równą część. A tu żeby zaraz robić aplikacje ,które eliminują wolne łącza...

Taki system tylko sprzyja pijawkom p2p , wejdzie szybko pobierze i tak samo szybko przestaje shareować ( nie mówie tu o wszystkich ,ale jest duża część takich użytkowników ).
Dokłądnie tak ja chocbym miał nie wiadomo ile kasy to takiego łacza załozyc nie moge znaczy nie wiadomo jaka predkosc :(,musze poczkeac az cywilizacja zawita i do mnie

a pozatym musisz byc równowaga we wszechswiecie sciagasz? pozwół sciagac innym
bohen25
10.01.2007 - 21:25
rozmowa troche zeszla z tematu...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.