Lofi - eMule Forum - Polskie Forum eMule > eMule Forum > Ciekawostki, informacje P2P, nowości na PFE
Pełna wersja: Polskie Forum Emule
Serwery eMule - eMule Download - eMule MoDs - Instalacja eMule
szczepan29
Najlepszą obroną jest Hatak

Wściekłość milionów Polaków, cybernetyczna furia i zwarte szyki internautów. Oto skutek policyjnego napadu na napisy.org - komentuje ostatnie wydarzenia Puls Biznesu i publikuje wywiad z Sokarem, jednym z tłumaczy, twórcą serwisu z napisami Hatak.

W wywiadzie można m.in. zapoznać się z kulisami powstania witryny Hatak oraz Napisy24, zawierające tłumaczenia, a także ilu tłumaczy pracuje nad napisami.

Co ciekawe, w rozmowie z Wojciechem Surmaczem z Pulsu Biznesu, Sokar przyznaje, że wie o przynajmniej jednej sprawie, kiedy to pracownik jednego z dystrybutorów wykorzystał w pewnym filmie tłumaczenie dostępne w serwisie Hatak, oczyszczając je tylko z wulgaryzmów. Jednocześnie właściciel Hatak zaapelował do dystrybutorów: jak chcecie, to korzystajcie z naszych napisów, nasi tłumacze nie biorą za to złamanego grosza.

Sokar zapewnia, że z prowadzonego przez siebie hobby, przy współudziale tłumaczy oraz programistów, nie czerpie korzyści finansowych, a wszelkie nadwyżki idą albo na rozwój serwisu, albo na działalność charytatywną.

Twórca Hatak wyjaśnia ponadto, że nie boi się zatrzymania przez policję (pracuje na legalnym oprogramowaniu), i tego, że jego witryna może zostać zamknięta przez organa ścigania. Gdyby ziścił się czarny scenariusz Hatak najprawdopodobniej przeniósłby się z serwerem do innego kraju, w którym policja nie ma już tak dużych wpływów, jak było to w przypadku Napisy.org.

Podczas wywiadu Sokar podziękował także policji za darmową reklamę - od czasów zamknięcia serwisu Napisy.org ruch na jego witrynie zwiększył się ogromnie. Twórca Hatak uważa, że obecne zamieszanie w Sieci to po prostu starcie starego świata z nowym i dziwi się, że wielkie koncerny, zamiast skupić się na wykorzystaniu możliwości i potencjału internetu, tracą czas na liczenie rzekomych strat.

Pełną treść wywiadu zawierającą wiele informacji o działaniu polskich tłumaczy oraz ciekawostek z życia tego typu serwisów znajdziecie na stronach Wirtualnej Polski, która dokonała przedruku z Pulsu Biznesu: Najlepszą obroną jest Hatak

Źródło: di.com.pl
con-desiros
Tak trzymać ! respekt.gif
krytyk
Phi... najwyżej przeniosą się na wyspy bahama... niech sie policja zajmie tępieniem narkotyków w szkołach.
morgrabia
moje zdanie jest taki ze jakby film u nas na dvd mozna było kupic z godzinę pracy tak jak w kazdym przyzwoitym państwie to by piractwa nie było bo jakbym mugł kupić film za ok 5zł to napewno nie chciało by mi się sciaac go z netu jak mogę mieć ładny w opakowaniu itd.
dopuki ceny są takie za zarobki niskie piractwo bedzie zawsze i je popieram.producenci i dystrybutorzy sami sa sobie winni.
tak samo z napisami.przeciez jak oglądam film orginalny na dvd z napisami to jak znam angielski i widze co leci u dołu ekranu na napiskach to krew mnie zalewa.tłumaczenia do bani.Nie wspomnę juz o tym ze jesli film jest tez na dvd w 2 językach do wyboru lub mozna włączyc napisy to jak włączysz polski dubbing czy lektora razem z napisami to lektor tłumaczy inaczej a napisy inaczej.porażka.
Według mnie tłumaczenie napisów na stronach w internecie są włąsnością tłumaczy a nie producenta.
NIedługo jak bede oglądał na cnn wywiad np. z Bushem to nie bedę mogł sobie go w głowie tłumaczyc bo to bedzie łamanie prawa:)
kruper11
zgadzam się z przedmówcą... jak byłem w Londynie przez pewien czas to po pracy sobie szedłem do sklepu kupowałem kilka DVD z filmami dziennie za psie pieniądze, mało tego gry na DVD wypozyczałem sobie na kilka tygodni też za psie pieniądze...
apneturn
Używane płyty chyba bo za ostatnie Cradle of Filth dałem 10 funtów i to jest tanio bo nie była to już nowość .
Dimmu za kilkanaście było nie pamiętam już smileses.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2009 Invision Power Services, Inc.