Lofi - eMule Forum - Polskie Forum eMule > eMule Forum > Informacje ze świata
Pełna wersja: Polskie Forum Emule
Serwery eMule - eMule Download - eMule MoDs - Instalacja eMule
kruper11
Mozilla Firefox znów dziurawy

Wykryto kolejną lukę w przeglądarce Firefox. Znów dotyczy linków ale nie jest już wymagany Internet Explorer. Wystarczy kliknięcie.

Błąd został odnaleziony przez Billa Riosa i Nate'a McFetersa. Dzięki znakom o kodzie 0 umieszczonym w linkach możliwe jest uruchomienie plików wykonywalnych na komputerze ofiary. Atak może zostać wykonany przez linki takie jak mailto:, news:, nntp: oraz snews:. Natomiast w przypadku linków telnet: oprócz kliknięcia przez ofiarę wymagana jest też dalsza interakcja. Oprócz przeglądarek Mozilli dziurawy jest też Netscape Navigator 9. Stworzono stronę, na której można przetestować swoją przeglądarkę. Nie zawiera szkodliwego kodu, uruchamiany jest kalkulator.

Dziura została załatana w Firefoksie 2.0.0.6 RC2. Jest to wciąż wersja testowa ale osoby, którym zależy na bezpieczeństwie powinny rozważyć aktualizację. Jak zwykle warto zachować ostrożność i patrzeć w co się klika.

Ścieżki zawarte w przykładowych linkach są przygotowane z myślą o systemie Windows XP. Po przeróbkach linki powinny działać też na innych wersjach Windows. Odkrywcy luki nie podają informacji na temat podatności Firefoksa pod innymi systemami operacyjnymi. Zachowanie linków zależy też od tego czy zainstalowane w systemie są aplikacje obsługujące poszczególne typy linków, np. program pocztowy dla mailto:.

źródło:dobreprogramy.pl
bluedevil275
mnie dzis powstala dziura w skarpetkach. boje sie, ze mnie zhakuja....
kiblos
i tak wolę dziurawego FireFoxa niż całego explorera trabka.gif
kruper11
no pewnie...ja się też przerzuciłem na FF2 jest fajny i szybki niedługo pewnie bedzie nowa łatka... niedługo pewnie wyjdzie Gran Paradiso i IE się może cmoknąć ze swoim "za dwa lata"
bachor
a kto sie wczesniej przechwalal ze tylko IE7?
juz? FF2 to juz staroc na alfie 3 mozna jechac
kruper11
no ale @bachor jakoś mi przypadł w końcu do gustu FF... manager pobierania, skórki fajne, szybki, łatwo konfigurowalny i mnogość dodatków...i like it!!... p.s. mialem to gran paradiso alpha , ale nie był stabilny u mnie...
bachor
to dowodzi raczej wczesnijszej ignorancji p.gif nie powinienes wiec innym sugerowac ie ak sam nie znales ff a widziales ze wiekszosc znajacych sie preferuje ff lub opere

jeszcze troszke i po foobarze i Ff zacznierz urzywac ffdshow a moze nawet 7zipa mldonkeya czy linuxa p.gif
w a x
Cytat
linuxa

co.gif
A fe!. smileses.gif
kruper11
Cytat
jeszcze troszke i po foobarze i Ff zacznierz urzywac ffdshow a moze nawet 7zipa mldonkeya czy linuxa p.gif
nikomu nie sugerowałem używania IE7 napisałem tylko że ja go używam i mnie odpowiadał...FFdshow używam od lat jako jedyne kodeki...7 zipa używam czasami, linuks mnie nie rajcuje gdyż jestem graczem... a nie lubię skakać po systemach...tyle by było gwoli wyjaśnienia...laugh.gif
szpako85
Juz nie dziurawy dziś aktualizacja wyszła
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2009 Invision Power Services, Inc.