Lofi - eMule Forum - Polskie Forum eMule > eMule Forum > Ciekawostki, informacje P2P
Pełna wersja: Polskie Forum Emule
Serwery eMule - eMule Download - eMule MoDs - Instalacja eMule
szczepan29
Pięć lat za ściąganie
MIESZKANIEC KIELC USŁYSZY 750 ZARZUTÓW

750 zarzutów zostanie postawionych 22-letniemu mieszkańcowi Kielc za ściąganie plików z internetu.

Na jego dysku znaleziono ponad 70 filmów i 700 plików z muzyką. Znaczna część oprogramowania zainstalowanego na komputerze również była nielegalna.
Przestępczą działalność kielczanina przerwali w policjanci z komendy miejskiej, zajmujący się zwalczaniem przestępczości gospodarczej - poinformowano na stronach Komendy Wojewódzkiej Policji w Kielcach.

Na dyskach 22-latka zainstalowane było nielegalne oprogramowanie. Wykorzystując je chłopak ściągnął z internetu prawie 700 plików muzycznych i ponad 70 filmowych. Nikt z domowników nie przyznaje się do złamania prawa.

Młodzieniec już usłyszał pierwsze zarzuty. Za paserstwo i łamanie ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych grozi mu kara nawet do 5 lat pozbawienia wolności.

Źródło: tvn24.pl; dzięki Marlon smileses.gif
mehiel
A gdzie tu jest paserstwo? Z arykułu nie wynika, jakoby koleś posiadał kradzione rzeczy.
Takich "przestępców" jak ten biedak jest w tym kraju setki tysięcy.
Pogratulować wypada panom policjantom z wydziału przestępczości gospodarczej. Kawał dobrej roboty... niezadowolony.gif
szczepan29
Z tym paserstwem to pewnie chodziło o to, że przy okazji ściągania również udostępniał pliki, choć mogę się mylić...
mela49
Ale mnie zastanawia. Czy ten chłopak sprzedawał ? czy tylko udostępniał ?
szczepan29
Jeśli sprzedawał to nie dziw, że go w końcu capnęli, takich praktyk nie polecam.
Marlon
Zapewne tylko ściągał dla siebie no ale przy okazji udostępniał. BTW znów panowie milicjanci odwalili kawał dobrej roboty aresztując (na pokaz rzecz jasna) jakże groźnego dla społeczeństwa przestępcę.
Johnny Blaze°
Cytat
ponad 70 filmów i 700 plików z muzyką

haha.gif no rzeczywiście sukces policji na skalę międzynarodową haha.gif tyle to chyba co drugi użytkownik p2p ma... wink.gif ciekawe jak i za co gościa namierzyli?? na stronie komendy też nic więcej ni ma...
bachor
Cytat
Nawet 752 zarzuty może usłyszeć 22-letni mieszkaniec Kielc,

Nie mamy żadnych dowodów, że pliki były udostępniane osobom trzecim, nie znaleziono też żadnych przenośnych dysków z tym materiałem

Profesor Ewa Nowińska z Uniwersytetu Jagiellońskiego, specjalistka w zakresie prawa prasowego i autorskiego powiedziała, że przepisy w tym zakresie są bardzo niejasne. - Wolno, zgodnie z art. 23 prawa autorskiego, korzystać dla własnego użytku z utworów już rozpowszechnionych. Ważnym pytaniem jest, czy dany utwór znalazł się w sieci legalnie, czy nielegalnie, ale to jest trudno sprawdzić - tłumaczy profesor Nowińska. - Trzeba też pamiętać, że "własny użytek" obejmuje także udostępnianie utworu osobom trzecim, o ile należą do "kręgu rodzinno-towarzyskiego" - podsumowuje profesor.

to wersja z onetu

wiec tak naprawde nic nie wiadomo
nie prokuratora a policja

i wolge dlaczego forum P2P wspiera lobbing strachu koncernow medialnych

informacje trzeba sprawdzac i nie odrazu w nie wierzyc

glosny tytul i nic z tresci nie wynika
JamJan
Bachor ma racje , bo tylko krzyk tu nadany dla celu raz strachu innych dwa info ważnym ze polska z piractwem walczy
koleś pewnie w zawiasach dostanie i to drobny wyrok, grzywnę tez nie wygórowana ale o tym już nikt nigdzie nie napisze bo celu to mieć nie będzie
Poza tym by skarżyć trza mieć kogo , moze byc ze konto kompa dla kilku osób dostępne i nikt sie nie przyznaje czy cala rodzinę rozstrzelają(w przypadku gdyby nikt z rodziny sie nie przyznał) ?
Lindwurm
Faktycznie tyle zamieszania dosłownie o nic iż gdzieś tam kogoś tam niby dla picu capneli ...
Jak dla mnie to jest jedna wielka bajka...
gibs
haha.gif ...polska policja jest skuteczna, kolejne zatrzymanie groznego przestepcy.tak jak gangsterow ktorzy maja przy sobie 2g:p.
DiDok
Ja tam się tym nawet nie przejąłem, pewnie jakiś "życzliwy" się znalazł i doniósł na kolesia xD A wyrok pewnie w zawiasach albo umorzenie dostanie, gorzej jak mu będą chcieli proces cywilny wytoczyć (ale na szczęście to nie Hameryka i takie rzeczy często u nas się nie zdarzają...)
bachor
panowie jaki wyrok jak ani slowa tam nawet o prokuratorze nie bylo

albo pani prow policji chciala zablysnac albo miala prywatny badz nie prywatny interes w tym by stwarzac w mediach wrazenie nagonki na wrednych piratow
O-D@
http://www.prawo.vagla.pl/node/7690
bobik133
moim zdaniem to jakieś jaja ....
znajomy 19 letni pirat został złapany na gorącym uczynku i znaleziono u niego 3 tysiące przegrywanych płyt itd
zabrali mu komputer itd dostał tylko zawiasy na 2 lata podejrzliwy.gif
a ja miałem powitanie psów w domu widzieli 300 przegrywanych płyt porozrzucanych po biurku wysmiewka.gif nic nie gadali
argos
:blagam:Niech nasza Policja zajmnie sie konkretnymi sprawami a nie duperelami. oburzony.gif
Akusia
Cytat(argos @ 1.02.2008 - 18:50 ) *
:blagam:Niech nasza Policja zajmnie sie konkretnymi sprawami a nie duperelami. oburzony.gif

Dokładnie,niech się zajmą łapaniem morderców,pedofili i innych tego typu osób podejrzliwy.gif
mehiel
Cytat(Akusia @ 1.02.2008 - 20:18 ) *
Cytat(argos @ 1.02.2008 - 18:50 ) *

Dokładnie,niech się zajmą łapaniem morderców,pedofili i innych tego typu osób podejrzliwy.gif

A po co? To za bardzo niebezpieczne, nie sądzisz?
bluedevil275
Cytat(mela49 @ 1.02.2008 - 13:22 ) *
Ale mnie zastanawia. Czy ten chłopak sprzedawał ? czy tylko udostępniał ?

to jest wlasnie centralne pytanko. jest mi osobiscie znany przypadek przeszukiwanego przez kryminalnych kompa. gosc mial tam lewa winde XP prof, prgramy typu torrent i edek oraz mase plikow pozasysanych z tych sieci. ponadto produkty flagowe firm adobe, autodesk i pare nowosci M$'a jak Office2007 i takie tam. komp byl przeszukiwany w innym celu, bo byla fajna aferka ale za te pliki i te lewe progsy to mu nic nie uczynili. no i tak w ogole to sprawa zakonczyla sie pozytywnie, bo nic facetowi nie udowodnili, wiec juz jest po bolu. kompa dostal w takim stanie z powrotem jak mu go zabrali i nawet nie wrzucili mu szpiegow. zaznaczam, ze przypadek mial miejsce w Niemczech.

Jednak w przypadku ssania i sprzedawania sprawa wyglada juz znacznie inaczej i traktowana jest przez policje na prawde ostro. tam juz nasi kryminalni zartow niestety nie znaja...

a co do ostatnich postow: absolutna racja - dotyczaca policji polskiej i niemieckiej. ale jak juz @mehiel rzekl - to jest niebezpieczne. specjalnosc kominiarzy to wyciaganie przez dziurke od klucza starych, niedoleznych ludzi, kompletnie wycienczonych przez reumatyzmy, alzheimery, parkinsony i inne paskudztwa.
Meserszmit
lepiej niech zajmuja sie pijanymi kierowcami , może myślą że wytępią piratów. heh zaniedługo sieć zamkną [lol]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.