Lofi - eMule Forum - Polskie Forum eMule > eMule Forum > Ciekawostki, informacje P2P
Pełna wersja: Polskie Forum Emule
Serwery eMule - eMule Download - eMule MoDs - Instalacja eMule
JamJan
Tele2 zablokuje dostęp do The Pirate Bay

Duński sąd nakazał firme Tele2, jednemu z większych krajowych dostawców Internetu, zablokowanie łączności z serwisem The Pirate Bay. Nakaz wydano na wniosek Międzynarodowej Federacji Przemysłu Fonograficznego (IFPI).

Organizacja informuje, że Tele2 zgodziło się z wyrokiem sądu i obiecało się do niego dostosować. Federacja wyraziła nadzieję, że wkrótce podobne decyzje podejmą inni dostawcy usług internetowych (aczkolwiek jeden z nich już zapowiedział, że w najbliższym czasie nie ma zamiaru blokować dostępu do "pirackiego" serwisu).

To nie pierwszy podobny nakaz. W 2006 roku sąd w Kopenhadze nakazał, również Tele2, zablokowanie dostępu do serwisu AllOfMP3. Firma dostosowała się do wyroku, jednak użytkownicy szybko znaleźli sposób na ominięcie blokady.

Z usług Tele2 korzysta 4% z dwumilionowej rzeszy duńskich internautów.

pcworld.pl
Oski
Przecież pirat to tylko wyszukiwarka, zablokowali by wymiane plików czy coś a tak bawią sie w blokowanie portali
lutek151
Zaraz powstanie mirror TPB i tyle IFPI zdziała. p.gif
DenianR
Cytat(JamJan @ 5.02.2008 - 14:15 ) *
(aczkolwiek jeden z nich już zapowiedział, że w najbliższym czasie nie ma zamiaru blokować dostępu do "pirackiego" serwisu).
jaki usługodawca nie zamierza blokować pirackiej zatoki?
w a x
Plissss, informacja dla tych co się wczoraj urodzili... Proxy jeszcze są!
lutek151
Cytat(w a x @ 5.02.2008 - 19:40 ) *
Plissss, informacja dla tych co się wczoraj urodzili... Proxy jeszcze są!

1. Proxy są be. (Ping w okolicach 6000 mocno utrudnia przeglądanie stron)
2. Skoro tele2 zablokuje wszystkie zapytania pod tytułem tpb to jak masz rozkazać serwerowi proxy, żeby się połączył z przystanią? Przecież w przeglądarkach nie ma maskowania. (Z pominięciem SSL, które o ile dobrze pamiętam kosztuje.)
symeon
Oni walczą z tymi którzy tylko potrafią ENTER wciskać na klawiaturze. Myślą że przechytrzą wszystkich smileses.gif. Myślą że naprawdę uda im się zablokować tą stronę ? Głupcy
w a x
lutek151:
1. A co Ty za gupoty opowiadasz? Nie wiem jakich proxy uzyważ bo wszystkie płatne mają duuuużo nizsze pingi. Poza tym ping 6000 wynika z kolejki darmówek i jest to pikuś dla możliwości dotarcia do pewnych danych.
2. Tunel ma... i idąc dalej żaden dostawca internetu nie może dekodować danych pakietu - tajemnica korespondencji. Może tylko blokować zapytania na konkretne IP.
lutek151
@w a x:
1. Nie jestem zbytnio zainteresowany serwerami proxy, ponieważ używam ich tylko w przypadku zablokowaniu wszystkich zagranicznych adresów IP przez jakieś forum czy stronę w internecie.
2. Jeżeli tak jest to po co powstał 'sekret muchdzedina'? Może są to tylko moje fantazje spiskowe/urojenia prześladowcze, ale jestem pewny, że nic co jest w formie '1010001' jest anonimowe.
Co do tuneli to już wyższa szkoła jazdy. (Czytaj: musiałem zerknąć na google, żeby wiedzieć czym to się je. p.gif)
w a x
To jest tak zwana "pszczółka" - czyli nic innego jak proxy na łączach innego dostawcy.
Wysyłasz zapytanie na proxy a dane pakietu kodujesz za pomocą 16-to bitowego klucza (np. poprzez eor danych). Proxy to odbiera, dekoduje dane pakietu i śmiga.
Odnośnie "hakjingu" - 99% "hakjuje" Ale tych prawdziwych jest w polsce kilku i ani ja ani Ty nigdy o nich nie usłyszysz gdyż tacy nie chwalą się profesją (hobby) ani umiejętnosciami.
Odnośnie anonimowości jest paragraf na czytających korespondencję - przynajmniej w polsce. smileses.gif

Moje fantazje o teoriach spiskowych smileses.gif AlKaida nie istnieje i jest wymysłem władz USA by te miało gdzie wysłać swoją usarmy, by ta miała gdzie postrzelać, by rząd usa mógł znowu wyprodukować parę rakiet, by znów można je było użyć, by znów... itd, itd...
JamJan
Duńczycy zagrali na nosie IFPI

Pomimo wyroku sądowego nakazującego duńskiemu operatorowi telekomunikacyjnemu Tele2 odciąć dostęp do serwisu The Pirate Bay, statystyki odwiedzin trackera z terenu Danii wzrosły w ostatnim okresie o 12 proc. Duńczycy znaleźli bowiem bardzo prosty sposób na ominięcie zabezpieczeń.

Duński sąd po wygranym przez Międzynarodową Federację Przemysłu Fonograficznego (IFPI) procesie nakazał firmie Tele2 odcięcie dostępu do szwedzkiego trackera poprzez odrzucanie wszystkich prób połączenia się z serwisem za pomocą serwerów DNS Tele2.

Na odpowiedź duńskich zwolenników Pirackiej Zatoki nie trzeba było długo czekać. Aby odzyskać dostęp do TPB wielu kllienów Tele2 poszło po linii najmniejszego oporu: po prostu zrezygnowali oni z DNS-ów telekomu na rzecz darmowej usługi OpenDNS.

Dzięki temu oraz dzięki szumowi medialnemu, jaki powstał w wyniku kontrowersyjnego wyroku sądu, popularność szwedzkiego trackera w Danii nie tylko nie spadła, ale wręcz wzrosła. Na blogu serwisu The Pirate Bay jeden z administratorów napisał wprost: dzięki IFPI liczba wizyt w naszym serwisie z terenu Danii wzrosła o 12 procent.

Twórcy The Pirate Bay nie mogli się oprzeć pokusie zaaplikowania IFPI jeszcze jednego prztyczka w nos. Uruchomiony przez nich serwis, na którym w przystępny sposób objaśniono, jak obejść organiczenia nałożone przez duński telekom nazwany zostal The Jesper Bay.

Zbieżność nazw The Jesper Bay oraz The Pirate Bay nie jest przypadkowa, ale to nie wszystko. Otóż Jesper Bay to imię i nazwisko dyrektora duńskiego oddziału IFPI.

Peter Sunde, współtwórca szwedzkiego trackera w rozmowie z serwisem torrentfreak.com powiedział, że chciał aby to imię kojarzyło się z czymś pozytywnym zamiast negatywnej atmosfery, jaka powstała wokół IFPI.

Wygląda więc na to, że czego by przemysł fonograficzny i występujące w jego imieniu organizacje nie spróbowały, The Pirate Bay i tak wypłynie na wierzch i to w bardzo efektowny sposób.

di.com

klaps
To było do przewidzenia, że nie dadzą sobie siana Kwestia czasu i nic wiecej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.