Lofi - eMule Forum - Polskie Forum eMule > eMule Forum > Ciekawostki, informacje P2P
Pełna wersja: Polskie Forum Emule
Serwery eMule - eMule Download - eMule MoDs - Instalacja eMule
boss_86
Koniec The Pirate Bay ?

Największa na świecie strona udostępniająca torrenty, The Pirate Bay może zostać zamknięta po tym, jak szwedzki sąd uznał jej twórców winnymi "promowania złodziejstwa praw autorskich" wśród 10 milionów jej użytkowników.

Czterech administratorów strony - Peter Sunde, Carl Lundstrom, Fredrik Neij i Gottfrid Svartholm Warg - zostali skazani na karę 123 tysięcy euro, konfiskatę mienia oraz po roku więzienia dla każdego z nich.

Oskarżyciele podali jako dowód 20 linków do plików muzycznych oraz 9 linków do filmów, które zostały pobrane ze strony i umożliwiały ściągnięcie tych plików z sieci - które były jedynie przykładem niemal miliona torrentów zgromadzonych na stronie.

Wyrok został z zadowoleniem przyjęty przez Międzynarodową Organizację Przemysłu Fonograficznego (IFPI), która walczy z piractwem muzycznym. Przewodniczący jej szwedzkiego oddziału, Ludvig Wener, następująco komentuje decyzję sądu: "Działalność The Pirate Bay była przyczyną ogromnych strat finansowych dla twórców oraz uczciwych sprzedawców. Spekulanci stojący za Zatoką Piratów nie działali bezinteresownie i nie stworzyli tej strony z miłości do muzyki i filmów. Uczynili to z pobudek osobistych - używali tej strony, aby się bogacić."

Trwająca od dawna bitwa pomiędzy ZatokąPiratów a IFPI przybrała w pażdzierniku ubiegłego roku lekko groteskowy obrót po tym, jak "piraci" przejęli domenę IFPI.com, korzystając z tego, że informatycy organizacji zapomnieli przedłużyć prawa to tej nazwy. Obecnie domena została zwrócona IFPI.

cdrinfo.pl

DiDok
To niemożliwe... Ja sobie po prostu nie wyobrażam zamknięcia TPB! Informacja jest pewna? Jakieś odwołanie będzie?
kruper11
DiDOk nie przesadzaj.. TPB to marny tracker jak 150... prawie niczego nowego tam nie ma... masa fakeów... SUMOTORRENT lub MININOVA to jest dopiero gratka dla wyjadaczy czytaj piratów... jak zamkną TPB jak demonoida to jest tak wiele trackerów, że po prostu się ludze przerzucą na innego... i ot cała sprawa.. a nie będe palał na pewno uczuciem do jakiejś gupiej strony której uzywam jak leecher i stricte narzędziowo...
sly44
kruper11 ma racje TPB jest kiepski dużo lechow siedzi wiec transfer tez nie najlepszy smileses.gif zdecydowanie jest lepsza Mininova
DiDok
Może i kiepski ale to taka w sumie legenda - taki niby-bastion "piractwa" =]
A co do info - na ich blogu jest napisane, że na rozprawę dopiero IDĄ, więc nie wiem skąd notka o wyroku... Z innej sprawy?
kruper11
@Didok... twoje nazwenictwo mnie poraziło... LEGENDA BASTION?? człowieku zluzuj to pełna chamów obscenicznych żartów braku kulturalnej pisowni zlepka poj..anych fanatyków z krostowatymi dupami...
symeon
to pewnie teraz za mininovą się wezmą smileses.gif
DiDok
Ja te słowa pisałem z lekkim przekąsem (niby-bastion) - ale nie da się ukryć, że zamknięcie strony, której admini kpili sobie (fakt, że po chamsku) z oskarżeń da do zrozumienia, że jednak te pliki .torrent nie ratują dupy przed żądnymi krwi organizacjami "pro-intel. rights"... Jeżeli TPB przegra - zabiorą sie za inne serwisy, a potem pewnie wezmą na celownik linkownie eMule'a bo to w sumie podobna liga dla nich...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.