Lofi - eMule Forum - Polskie Forum eMule > eMule Forum > Ciekawostki, informacje P2P
Pełna wersja: Polskie Forum Emule
Serwery eMule - eMule Download - eMule MoDs - Instalacja eMule
JamJan
Napisy.org powrócą ?

Niewykluczone, że zamknięty przez policję popularny serwis udostępniający tekstowe tłumaczenia do filmów będzie mógł wznowić działalność. Prokuratura ma bowiem wątpliwości, czy jego autorzy rzeczywiście dopuścili się łamania prawa.

Wspólna akcja polskich i niemieckich funkcjonariuszy doprowadziła 17 maja zeszłego roku do zamknięcia witryny Napisy.org, a także zatrzymania i przesłuchania kilku osób zaangażowanych w jej prowadzenie.

Operacja przeprowadzona została na życzenie dystrybutorów skupionych wokół Fundacji Ochrony Twórczości Audiowizualnej (FOTA), którzy oskarżali twórców strony o rozpowszechnianie napisów bez zgody właścicieli praw autorskich.

Tymczasem według informacji Gazety Wyborczej, niewykluczony jest rychły powrót serwisu do Sieci. Niemal dziewięć miesięcy od przeprowadzenia operacji, żadnej z osób związanych z Napisy.org nie zostały jeszcze postawione zarzuty.

Prokuratura Rejonowa w Zabrzu (mieście, z którego pochodzi twórca serwisu) ma wątpliwości, czy można w tym przypadku mówić o jakimkolwiek złamaniu prawa. Powołano biegłego, który ma dokładniej ocenić, czy tłumaczenie uznać można za odrębny utwór i czy zachodzi w jego przypadku możliwość naruszenia praw autorskich.

Całkiem możliwe, że na podstawie wydanej opinii podjęta zostanie decyzja o umorzeniu dalszego postępowania w tej sprawie, która jednoznaczna byłaby z przywróceniem działania serwisu.

Komenda Wojewódzka Policji w Katowicach nie chciała komentować informacji "GW" podkreślając, że policja zajmuje się jedynie wstępną weryfikacją dowodów - ich dalsza analiza należy już do prokuratury.

Warto przypomnieć, iż pod koniec ubiegłego roku Koalicja Antypiracka nagrodziła funkcjonariuszy za sprawne przeprowadzenie operacji swą odznaką "Złotej Blachy".

di.com
symeon
fajnie by było... w twarz się zaśmiać koalicji antypirackiej smileses.gif
eldorados
Popieram.. Powinny wrócić bo to był bardzo porządny serwis. respekt.gif respekt.gif
Loniu
Niby spoko, ale teraz cała baze danych napisy.org ma n24.pl i sami teraz tworza i chyba jest to godny zastępca..
eldorados
Tylko jeden mankament.. Na Napisy org napisy naprawdę były szybko.. A inne serwisy nie są już tak pieczołowicie prowadzone i bardzo dużo brakuje napisów jak i do jakości też można by się przyczepić :( Najlepiej z serwisów działały napisy org..
DONcOR....
Spokojnie, szybkość ukazywania sie napisów nie zalezy od tego kto je zamieszcza tylko od
ilości ludzi którzy sie tym parają. Czy beda chcieli dalej się udzielac na tym forum ?
Od tego bedzie zależało to, czy powróci ono do dawnej swietności,
eldorados
Oby powróciły smileses.gif dlatego też napisałem że napisy org były prowadzone z pasją .. smileses.gif
cartman_83
Nad tłumaczeniami na napisach org czuwał profesjonalny zespół. Wszystko było szybko, sprawnie, a napisy stały na naprawdę wysokim poziomie. Z napisami 24 tak aż niestety nie jest. Przyznam, że jest to najlepszy obecnie serwis z napisami w Polsce, ale jeszcze dużo brakuje mu do poziomu napisów.org. może w momencie przywrócenia do życia napisów.org i napisy24 podciągną się na zasadzie konkurencji.
Mam nadzieje że powrócą stare dobre napisy.org.
H4RRy
Cytat(JamJan @ 10.02.2008 - 00:01 ) *
Warto przypomnieć, iż pod koniec ubiegłego roku Koalicja Antypiracka nagrodziła funkcjonariuszy za sprawne przeprowadzenie operacji swą odznaką "Złotej Blachy".[/indent]
di.com

Czyli jak serwis powróci to blachę powinni zabrać smileses.gif

Nie pozostaje nic innego jak czekać na efekty...
Lacrymosa
Muszą wrócić! nie ma bata! Napisy.org górą!!! hura.gif
mrzone
Poza tym na .org mieli większą "ofertę". Było tam bardzo dużo napisów do starych filmów do których tłumaczeń po prostu nie ma na innych serwisach.
kotulinek
a dla mnie najlepsze napisy dostarcza napi-projekt i tylkjoz tego kozystam
metiu6
Kierownictwo Napisy.org stwierdziło po zamknięciu strony że kiedys się jeszcze spotkamy i mam nadzieje że dotrzyma słowa okej.gif
KanPL
Wrócą wrócą p.gif poczekajcie wink.gif p.gif :D
chemik
po tej akcji część ekipy sobie po prostu odpuściło tłumaczenia
stąd opóźnienia w tekstach

choć jeśli chodzi o najświeższe seriale to jest max kilka godzin, to nie wiem czy to aż taki powód do narzekania

zresztą kinomania.org i n24 cały czas pracują, tam są napisy szybko :D
cartman_83
Cytat(kotulinek @ 11.02.2008 - 18:56 ) *
a dla mnie najlepsze napisy dostarcza napi-projekt i tylkjoz tego kozystam

a napi- project skąd ma bazę? Bo mi się wydaję że właśnie w przede wszystkim z napiów.org i pozostałych serwisów.
Ksardax
Cytat(cartman @ 12.02.2008 - 06:12 ) *
Cytat(kotulinek @ 11.02.2008 - 18:56 ) *
a dla mnie najlepsze napisy dostarcza napi-projekt i tylko ztego korzystam

a napi- project skąd ma bazę? Bo mi się wydaję że właśnie w przede wszystkim z napiów.org i pozostałych serwisów.

1:) Co prawda napisy.org przecież są zamknięte (istnieje domniemanie że portal znowu ruszy) to wyszukiwarka alternatywna na stronie projektu odsyła do tych serwisów:
* Szukaj w napisy.info
* Szukaj w opensubtitles.org
* Szukaj w kinomania.org
* Szukaj w animesub.info
* Szukaj w napistrefa.px.pl
* Szukaj w napisy24.pl
2:) Ogólnie jest najlepszy, w 15 sekund potrafi dopasować napisy do filmu. I posiada też oprócz tego własną baze tworzoną przez użytkownikow tego softu.
Gdy nie znajduje w swojej bazie włącza alternatywne wyszukiwanie, w pozostałych.
zielony
Moje zdanie jest następujące na temat napisy.org. Policja uświadomiła mnie, jakimi są idiotami. Przecież twórcy strony jak i cały team sami tłumaczyli filmy, znikąd ich nie wykradali, wiadomo, skądś filmy czerpali ale na stronie napisy.org nie znajdowały się z nimi pliki tylko samymi napisami, więc gdzie tutaj złamane prawo? Wniosek jest jeden 'mania riaa', którzy niebawem skończą działalność a nawet może za pozwy na ludzi dostaną nakaz odszkodowania. Tak, gwiazdy ostro poleciały na RIAA a oni w zamian nie dali im nic. Polskie takie działalności niech się nie upodobniają do zagranicznych, bo jeszcze się okaże że sami zostaną sprawdzeni.
Bo nie ściąga ten kto nie korzysta z sieci albo jej nie ma. to moje zdanie.
Czerwinek
napi project jest niezłe ale do wielu filmów nie ma napisów... podejrzliwy.gif
tw00nk
Ciekaw jestem z jakiego źródła dorwali napisy do filmu "Pasja" który właśnie jest emitowany w TVP1 o_O.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.