JamJan
10.02.2008 - 01:01
Napisy.org powrócą ?
Niewykluczone, że zamknięty przez policję popularny serwis udostępniający tekstowe tłumaczenia do filmów będzie mógł wznowić działalność. Prokuratura ma bowiem wątpliwości, czy jego autorzy rzeczywiście dopuścili się łamania prawa.
Wspólna akcja polskich i niemieckich funkcjonariuszy doprowadziła 17 maja zeszłego roku do zamknięcia witryny Napisy.org, a także zatrzymania i przesłuchania kilku osób zaangażowanych w jej prowadzenie.
Operacja przeprowadzona została na życzenie dystrybutorów skupionych wokół Fundacji Ochrony Twórczości Audiowizualnej (FOTA), którzy oskarżali twórców strony o rozpowszechnianie napisów bez zgody właścicieli praw autorskich.
Tymczasem według informacji Gazety Wyborczej, niewykluczony jest rychły powrót serwisu do Sieci. Niemal dziewięć miesięcy od przeprowadzenia operacji, żadnej z osób związanych z Napisy.org nie zostały jeszcze postawione zarzuty.
Prokuratura Rejonowa w Zabrzu (mieście, z którego pochodzi twórca serwisu) ma wątpliwości, czy można w tym przypadku mówić o jakimkolwiek złamaniu prawa. Powołano biegłego, który ma dokładniej ocenić, czy tłumaczenie uznać można za odrębny utwór i czy zachodzi w jego przypadku możliwość naruszenia praw autorskich.
Całkiem możliwe, że na podstawie wydanej opinii podjęta zostanie decyzja o umorzeniu dalszego postępowania w tej sprawie, która jednoznaczna byłaby z przywróceniem działania serwisu.
Komenda Wojewódzka Policji w Katowicach nie chciała komentować informacji "GW" podkreślając, że policja zajmuje się jedynie wstępną weryfikacją dowodów - ich dalsza analiza należy już do prokuratury.
Warto przypomnieć, iż pod koniec ubiegłego roku Koalicja Antypiracka nagrodziła funkcjonariuszy za sprawne przeprowadzenie operacji swą odznaką "Złotej Blachy".
di.com
symeon
10.02.2008 - 02:19
fajnie by było... w twarz się zaśmiać koalicji antypirackiej
eldorados
10.02.2008 - 08:36
Popieram.. Powinny wrócić bo to był bardzo porządny serwis.
Niby spoko, ale teraz cała baze danych napisy.org ma n24.pl i sami teraz tworza i chyba jest to godny zastępca..
eldorados
10.02.2008 - 11:57
Tylko jeden mankament.. Na Napisy org napisy naprawdę były szybko.. A inne serwisy nie są już tak pieczołowicie prowadzone i bardzo dużo brakuje napisów jak i do jakości też można by się przyczepić :( Najlepiej z serwisów działały napisy org..
DONcOR....
10.02.2008 - 12:12
Spokojnie, szybkość ukazywania sie napisów nie zalezy od tego kto je zamieszcza tylko od
ilości ludzi którzy sie tym parają. Czy beda chcieli dalej się udzielac na tym forum ?
Od tego bedzie zależało to, czy powróci ono do dawnej swietności,
eldorados
10.02.2008 - 13:23
Oby powróciły

dlatego też napisałem że napisy org były prowadzone z pasją ..
cartman_83
10.02.2008 - 13:49
Nad tłumaczeniami na napisach org czuwał profesjonalny zespół. Wszystko było szybko, sprawnie, a napisy stały na naprawdę wysokim poziomie. Z napisami 24 tak aż niestety nie jest. Przyznam, że jest to najlepszy obecnie serwis z napisami w Polsce, ale jeszcze dużo brakuje mu do poziomu napisów.org. może w momencie przywrócenia do życia napisów.org i napisy24 podciągną się na zasadzie konkurencji.
Mam nadzieje że powrócą stare dobre napisy.org.
Cytat(JamJan @ 10.02.2008 - 00:01 )

Warto przypomnieć, iż pod koniec ubiegłego roku Koalicja Antypiracka nagrodziła funkcjonariuszy za sprawne przeprowadzenie operacji swą odznaką "Złotej Blachy".[/indent]
di.com
Czyli jak serwis powróci to blachę powinni zabrać

Nie pozostaje nic innego jak czekać na efekty...
Lacrymosa
10.02.2008 - 23:54
Muszą wrócić! nie ma bata! Napisy.org górą!!!
mrzone
11.02.2008 - 10:07
Poza tym na .org mieli większą "ofertę". Było tam bardzo dużo napisów do starych filmów do których tłumaczeń po prostu nie ma na innych serwisach.
kotulinek
11.02.2008 - 19:56
a dla mnie najlepsze napisy dostarcza napi-projekt i tylkjoz tego kozystam
metiu6
11.02.2008 - 20:08
Kierownictwo Napisy.org stwierdziło po zamknięciu strony że kiedys się jeszcze spotkamy i mam nadzieje że dotrzyma słowa
Wrócą wrócą

poczekajcie

:D
chemik
12.02.2008 - 02:21
po tej akcji część ekipy sobie po prostu odpuściło tłumaczenia
stąd opóźnienia w tekstach
choć jeśli chodzi o najświeższe seriale to jest max kilka godzin, to nie wiem czy to aż taki powód do narzekania
zresztą kinomania.org i n24 cały czas pracują, tam są napisy szybko :D
cartman_83
12.02.2008 - 07:12
Cytat(kotulinek @ 11.02.2008 - 18:56 )

a dla mnie najlepsze napisy dostarcza napi-projekt i tylkjoz tego kozystam
a napi- project skąd ma bazę? Bo mi się wydaję że właśnie w przede wszystkim z napiów.org i pozostałych serwisów.
Ksardax
13.03.2008 - 14:50
Cytat(cartman @ 12.02.2008 - 06:12 )

Cytat(kotulinek @ 11.02.2008 - 18:56 )

a dla mnie najlepsze napisy dostarcza napi-projekt i tylko ztego korzystam
a napi- project skąd ma bazę? Bo mi się wydaję że właśnie w przede wszystkim z napiów.org i pozostałych serwisów.
1:) Co prawda napisy.org przecież są zamknięte (istnieje domniemanie że portal znowu ruszy) to wyszukiwarka alternatywna na stronie projektu odsyła do tych serwisów:
* Szukaj w napisy.info
* Szukaj w opensubtitles.org
* Szukaj w kinomania.org
* Szukaj w animesub.info
* Szukaj w napistrefa.px.pl
* Szukaj w napisy24.pl
2:) Ogólnie jest najlepszy, w 15 sekund potrafi dopasować napisy do filmu. I posiada też oprócz tego własną baze tworzoną przez użytkownikow tego softu.
Gdy nie znajduje w swojej bazie włącza alternatywne wyszukiwanie, w pozostałych.
zielony
16.03.2008 - 20:59
Moje zdanie jest następujące na temat napisy.org. Policja uświadomiła mnie, jakimi są idiotami. Przecież twórcy strony jak i cały team sami tłumaczyli filmy, znikąd ich nie wykradali, wiadomo, skądś filmy czerpali ale na stronie napisy.org nie znajdowały się z nimi pliki tylko samymi napisami, więc gdzie tutaj złamane prawo? Wniosek jest jeden 'mania riaa', którzy niebawem skończą działalność a nawet może za pozwy na ludzi dostaną nakaz odszkodowania. Tak, gwiazdy ostro poleciały na RIAA a oni w zamian nie dali im nic. Polskie takie działalności niech się nie upodobniają do zagranicznych, bo jeszcze się okaże że sami zostaną sprawdzeni.
Bo nie ściąga ten kto nie korzysta z sieci albo jej nie ma. to moje zdanie.
Czerwinek
17.03.2008 - 00:35
napi project jest niezłe ale do wielu filmów nie ma napisów...
tw00nk
17.03.2008 - 00:40
Ciekaw jestem z jakiego źródła dorwali napisy do filmu "Pasja" który właśnie jest emitowany w TVP1
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.