szczepan29
12.02.2008 - 12:03
Policyjne naloty w Lublinie i Puławach
Do 28 mieszkań jednocześnie weszli w sobotę policjanci z Lublina i Puław. Szukali materiałów rozpowszechnianych w sieciach p2p. W trakcie akcji w ręce policji wpadło prawie tysiąc płyt i ponad 30 komputerów.
Akcja została przeprowadzona przez funkcjonariuszy z Wydziału do walki z przestępczością gospodarczą Komendy Wojewódzkiej Policji w Lublinie i z Komendy Powiatowej Policji w Puławach.
Większość osób, do których zawitały policyjne "cyber patrole" to gimnazjaliści, licealiści i studenci. Wszyscy udostępniali w sieciach p2p filmy, muzykę, gry i programy komputerowe. Rekordzista mieszkający w Puławach udostępniał ponad 117 GB danych.
Jak sami mówili policjantom zdawali sobie sprawę z faktu, że ich działalność jest niezgodna z prawem. Przyznawali, że słyszeli o działaniach Policji, zabezpieczeniach komputerów oraz konsekwencjach karnych. Mieli jednak nadzieję, że ich to nie spotka.
Podczas sobotnich działań policjanci zabezpieczyli 26 jednostek centralnych komputerów, 4 laptopy oraz około 900 płyt CD-R i DVD-R. Wartość zabezpieczonego sprzętu to ponad 60 tys. zł.
Policjanci zapowiadają, że tego typu akcje będą kontynuowana na terenie całego województwa. Za nielegalne rozpowszechnianie utworów chronionych prawem autorskim grozi kara do 5 lat pozbawienia wolności.
Źródło: di.com.pl
waldenss
12.02.2008 - 12:06
Jak znam życie, to handlarze a nie zwykli, szarzy zasysacze.
mela49
12.02.2008 - 12:22
Cytat
Jak znam życie, to handlarze a nie zwykli, szarzy zasysacze.
O tym razem nie chyba, z tego co słyszałem to mieli DC, i ściągali. A firma Polnet czy Polcom udostępniła Panom policjantom logi. Co robi ponoć notorycznie. Ja tak słyszałem
Lacrymosa
12.02.2008 - 12:22
bo to handlarze
5 lat pozbawienia wolności? nic tylko się wziąć i w ścianę walnąć

przecież to chore ;|
eldorados
12.02.2008 - 13:19
Taka jest szara rzeczywistość.. To jakby zamykali sąsiada który pożyczył film sąsiadowi.. To jest bez sensu a też mi się zdaje że DC jest najniebezpieczniejszy choć na serwerach była klauzula że programy mogą być przechowywane przez 24 godziny jeśli ktoś go wykasował nie powinien mieć większych problemów.. Mam nadzieję że nie zabiorą się za Naszego osła :(
simian-raticus
12.02.2008 - 13:46
Mi tam tylko osioł podpasował z wszystkich programów p2p

I przy nim zostane aż do końca
jak tytuł zobaczyłem to od razu na mysl lan albo DC, lub to i to
jak by nie patrzeć naprawde popisali sie ci policjanci, jest sie czym chwalić
konrdzik
12.02.2008 - 19:28
a ja sobie mysle ze musieli niezla kaske robic na tych plytkach.Policja jest tam gdzie sie pieniadze zarabia.Legalnie czy nie musza wszedzie nosa wsadzic.. wtedy dochodza i wesza .a tu tym razem udalo im sie kogos zlapac.Jak by sie pomylili, powiedzieli by przepraszamy pomylka i tyle.
Pewnie handlarze z bazaru.
Lacrymosa
12.02.2008 - 19:38
taak, a ciekawe czy same pały widzą co sie u nich w domach dzieje ;| na bank jak nie oni sami czy ich dzieciaki udostępniają w sieci nielegalne pliki, a znam wiele takich przypadków nawet w kręgu moich znajomych...
By pały zajęli się prawdziwymi przestępcami a nie ścigali ludzi którzy w sieci robią coś dla innych ludzi...
Pożal się Boże bo to wszystko robi się żałosne...
metiu6
12.02.2008 - 19:43
A jacy to handlarze !!!! 1000 płyt na 28 mieszkań to wychodzi po jakieś 36 płyt na głowę tyle to każdy z nas ma na chacie po prostu policja chciała zabłysnąć więc znowu zrobili nalocik żeby nikt nie mówił że nic nie robią i znowu zaraz dostaną blachy za złapanie tych nie dobrych piratów!!!
Slodziutka
12.02.2008 - 21:19
Się policja popisała nie ma co... po prostu szok, że aż głowa boli, oni w końcu coś zrobili...
@metiu6 ma rację, to było tak tylko na pokaz... maja pewnie taka listę tych piratów i tym podobnych i już by mogli ich dawno "unicestwić", ale nie, oni wolą sobie siedzieć w swoich biureczkach i wypełniać jakieś papiery...
Zamiast takich ludzi łapać, to powinni się zajmować pijanymi kierowcami i wypadkami.... jest tego w naszym kraju od groma i jakoś nic się nie zmienia, chociaż policja pokazuje w tych swoich raporcikach, że niby coś tam robią, ale kto ich tam wie.... Piractwa i nielegalnego ściągania to nie mają szans zastopować, nawet gdyby mieli jakiś cud... ludu jest po prostu za dużo...
DarkAgel
12.02.2008 - 22:59
I takie właśnie trepy pójdą sobie na wcześniejsze emeryturki za nasze pieniążki bo toć to stresująca praca - jakiś pirat może nie wytrzymać i ciepnąć takiego panelem lcd,albo czym innym. Szkoda że jak widzą grupę łysych i jakąś zadymę to omijają ją taaaaaaakim szerokim łukiem,ewentualnie jadą ku niej tak długo by niedaj Bóg ich tam zastać.
Nie mogą wykazać się w poważnych sprawach to se statystyki pierdołami podnoszą,no za coś ta premia musi być.
cwaniakwwy
13.02.2008 - 22:49
Pierwsze zdanie o czymś świadczy Do 28 mieszkań jednocześnie weszli w sobotę policjanci z Lublina i Puław. więc ta akcja była zaplanowana
Meserszmit
14.02.2008 - 20:16
no niemaco popis . tylko mały problem co z tych 28 jeśli do wytępienia zostało jeszcze 1 000 000 razy więcej . POWODZENIA HEHE.
No nie wiem czy na 3/4 Polski " pokoików'' im starczy, chyba że będą za ściąganie od razu do piachu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.