Lofi - eMule Forum - Polskie Forum eMule > eMule Forum > Ciekawostki, informacje P2P
Pełna wersja: Polskie Forum Emule
Serwery eMule - eMule Download - eMule MoDs - Instalacja eMule
JamJan
Policja w mieszkaniach użytkowników P2P

20 policjantów z cyber patrolu wkroczyło w czwartek do dziewięciu mieszkań internautów, użytkowników sieci P2P z Lubartowa. Wizytę policji mieszkańcy Lubartowa zawdzięczali udostępnianiu przez internet plików, głównie utworów muzycznych chronionych prawem autorskim. Stróże prawa ostrzegają, że wkrótce można spodziewać się kolejnych tego typu kontroli

Policja reagując na donos, prawdopodobnie jednej z organizacji zajmujących się ochroną interesów przemysłu nagraniowego, namierzyła internautów, kiedy ci korzystali z popularnych programów P2P. Podejrzane osoby to głównie uczniowie i studenci, którzy pobierali oraz udostępniali w internecie pliki z muzyką i filmami chronionymi prawem autorskim oraz komercyjnymi grami i oprogramowaniem.

Podczas przeszukań mieszkań podejrzanych policjanci zabezpieczyli 7 jednostek centralnych komputerów oraz blisko 70 płyt CD-R i DVD-R. Rekordzista udostępniał blisko 90 GB nielegalnych plików - czytamy w komunikacie prasowym.

Jak zapewniają funkcjonariusze, wszystkie zabezpieczone nośniki zawierały pirackie kopie oprogramowania, filmów, plików muzycznych, gier komputerowych. itp. Według wstępnych oszacowań wartość nielegalnie użytkowanego oprogramowania znalezionego na komputerach i nośnikach kontrolowanych osób może sięgać nawet 50 tysięcy złotych - dokładną kwotę mają ustalić biegli.

Warto przypomnieć internautom, że korzystając z sieci P2P nie tylko pobierają, ale zwykle jednocześnie także udostępniają pliki znajdujące się fizycznie na ich komputerach. Tymczasem udostępnianie plików, jest w polskim prawie traktowane jako rozpowszechnianie. Jeśli internauta nie posiada zgody właściciela praw autorskich na rozpowszechnianie grozi mu w takiej sytuacji kara nawet do 5 lat pozbawienia wolności.

Co ciekawe, w komunikacie policji znalazło się nawet twierdzenie, że "odpowiedzialność karną ponoszą również osoby, które takie utwory (chronione prawem autorskim - przyp. red.) ściągają na swój komputer". Prawnicy chyba jednak będą mieli inne zdanie na ten temat.

W ciągu ostatnich kilkunastu miesięcy polska policja niezwykle zapamiętale stara się realizować zgłoszenia organizacji chroniących interesy wytwórni, które coraz chętniej nagradzają stróżów prawa za ich gorliwość w ściganiu internautów korzystających z dobrodziejstw tego medium. Także we wspomnianym komunikacie prasowym funkcjonariusze zapowiadają kolejne kontrole.

di.com
lv426
szyfrator:
http://www.komputronik.pl/Dyski_twarde/Akc...pelny,id,23313/
I po problemie, tylko plyty też trzeba szyfrować.
Tolo666
Niestety obsluguje tylko dyski IDE, ja mam SATA wiec problem nadal istnieje :(.
Herodot
Dobrze by było wiedzieć, jakiej sieci P2P.
argos
Czy policja nie ma innego zajecia. glowa.gif
JamJan
Cytat(Herodot @ 19.05.2008 - 16:06 ) *

No tak, moze użytkowników emula omijaja szerokim łukiem o_O.gif
Tom1969
Prawdopodobnie chodzi o torrent na tą siec często są łapanki.

delcik δ
lepiej jednak uzywac ipfiltra czy to w torrencie czy emule, dam glowe, ze oni ich nie uzywali p.gif ale rownie dobrze to byc moglo dc smileses.gif a pamietajmy, ze przez to najlatwiej namierzyc
grzeste
No a co sądzicie o zaszyfrowaniu całego dysku np TrueCrypt-em ?
kruper11
nooo ja sądze, że to jest kompletny nonsens skoro pytasz... Ludzie nie dajmy się zwariować.. używajcie sobie spokojnie Peer Guardiana ipfiltra i podobnych... i po sprawie... ja to powinieniem być chyba czołowym piratem na osiedlu w takim razie i jakoś się nie boję nalotu... poza tym policji się nie otwiera drzwi... trzeba uważać i zachować zdrowy rozsadek po prostu...
Herodot
Cytat(JamJan© @ 19.05.2008 - 16:24 ) *
Cytat(Herodot @ 19.05.2008 - 16:06 ) *

No tak, moze użytkowników emula omijaja szerokim łukiem o_O.gif

I tu się przejawia Twój brak znajomości tematu. Straszakiem na p2p od zawsze były łapanki na LANy i DirectConnecty, które też są p2p, ale nie takim jakiego my używamy. Toteż rad bym wiedzieć, jakiego to paskudnego oprogramowania używali zatrzymani i do czego.
Lacrymosa
chyba niedługo w końcu zrezygnuję z neta.. masakra co się dzieje... ;/ czyli co, jezeli ja mam mnóstwo plików z neta (zwłaszcza muzyki) i je udostępniam w eMule to też mogą mnie namierzyć??
Czy oni naprawdę nie mają co do roboty??!! Tyle przestępców łazi po ulicy być może nawet w tej chwili pod moim oknem, a oni za biednych internautów się biorą.. co za świat..
JamJan
e.. tam edziulka nie dramatyzuje bo większa szansa ze pijany kierowca ją przetraci niż ze psy będą plików mp3 po jej domu szukać , druga sprawa to z tego co napisal heniu mozna wnioskować ze użytkowników emule nikt nie ściga (wszyscy kochają osła) p.gif
Lacrymosa
jakby co nawet, wyrwe tego jednego twardziela co mam muzykę i inne pierdoły p.gif i schowam... no bo Ty, osioł wymiata :D ale coś ostatni mi z osłem sie chrzani bo jak włącze to albo mnie wywala albo komp mi sie zawiesza, ale to szczegół ;]
a tak na boku.. @JJ czemu zostałeś osłem? :O zabrali Ci blache?
JamJan
Cytat
a tak na boku.. @JJ czemu zostałeś osłem? :O zabrali Ci blache?

sam oddałem bo osiołkiem fajnie byc smileses.gif

a do tematu :
jak wejdą to czasu możesz nie miec na wyrywanie bo to sa ułamki sekund i leżysz skuta na glebie , potem już tylko oni wyrywają dyski paznokcie i czasami łapówki wink.gif
delcik δ
Cytat
jak wejdą to czasu możesz nie miec na wyrywanie bo to sa ułamki sekund i leżysz skuta na glebie , potem już tylko oni wyrywają dyski paznokcie i czasami łapówki wink.gif

Za duzo filmow sie naogladales... musza miec specjalne pozwolenie na wywazenie drzwi bez ostrzezenia... w innym wypadku musza zapukac i poinformowac cie ze sa z policjii...(to jest pora na wyjecie twardziela i polozeniu go na oknie) Dodatkowo oprocz tego, gdy im otworzysz to nie musisz ich wpuscic do mieszkania dopoki nie maja nakazu, gdy ci go okazaa mozesz ich wpuscic...(w tej chwili biegniesz szybko do otwartego okna i wyrzucasz twardziela, po upadku dane sa nie do odczytania ;P, no chyba ze mieszkasz na parterze i za oknem masz poduszki, to moze cos sie odczyta p.gif) teraz nastepuje ta chwila zostajesz aresztowany, ale ze nic na ciebie nie maja z wyjatkiem tego ze przypadkowo spadl ci dysk twardy a ty po tym jak otworzyles drzwi biegles bo sobie o nim przypomniales, ale bylo za pozno p.gif mozesz dostac pare latek za utrudnianie sledztwa, ale przynajmniej nie beda od ciebie chcieli odszkodowania ci zlodzieje z koncernow

P.S. Lacrymosa, jak masz oryginalnego inaczej lindolsa, to ten dysk tez musisz odpiac p.gif Chowanie natomiast nic nie da, bo rewizja nastepuije w calym mieszkaniu
bluedevil275
a niedawno temu byl na forum artykul, ze chunia nie bedzie scigac za p2p. chyba, ze juz nie pamietam i Polski to nie dotyczy.
JamJan
ta delcik troszkę dystansu nabierz do treści które czytasz bo tym sposobem ja moge pokazać nieścisłości w twej przepowiedni - otóż po cholerę przyleźli ? Bo mieli powód ze zgłoszenia a nie na chybil trafił wiec samo pozbycie sie HD to może byc mało gdy isp z nimi współpracuje no a wtedy można tylko niepoczytalność udawać lub wine na 90 letnia babcie zwalic (bo babunie zawsze lubia grzebać w kompach) p.gif
mehiel
Jeśli już zapukają do drzwi, to znaczy że mają dowody twej winy. Nikt przypadkowo nie zrobi nalotu na chybił trafił. Jeśli już wchodzą do mieszkania to wiedzą po co. I raczej nakaz im nie potrzebny w takim wypadku. Chociaż z reguły go mają. To jest chore, ale tak u nas jest niestety.
JamJan
nie musi miec nakazu , wchodzi na podstawie uzasadnionego podejrzenia z którego to robi notatkę służbową po całym zajściu p.gif
Lacrymosa
Cytat(delcik δ @ 20.05.2008 - 14:32 ) *
Cytat

Za duzo filmow sie naogladales... musza miec specjalne pozwolenie na wywazenie drzwi bez ostrzezenia... w innym wypadku musza zapukac i poinformowac cie ze sa z policjii...(to jest pora na wyjecie twardziela i polozeniu go na oknie) Dodatkowo oprocz tego, gdy im otworzysz to nie musisz ich wpuscic do mieszkania dopoki nie maja nakazu, gdy ci go okazaa mozesz ich wpuscic...(w tej chwili biegniesz szybko do otwartego okna i wyrzucasz twardziela, po upadku dane sa nie do odczytania ;P, no chyba ze mieszkasz na parterze i za oknem masz poduszki, to moze cos sie odczyta p.gif) teraz nastepuje ta chwila zostajesz aresztowany, ale ze nic na ciebie nie maja z wyjatkiem tego ze przypadkowo spadl ci dysk twardy a ty po tym jak otworzyles drzwi biegles bo sobie o nim przypomniales, ale bylo za pozno p.gif mozesz dostac pare latek za utrudnianie sledztwa, ale przynajmniej nie beda od ciebie chcieli odszkodowania ci zlodzieje z koncernow

P.S. Lacrymosa, jak masz oryginalnego inaczej lindolsa, to ten dysk tez musisz odpiac p.gif Chowanie natomiast nic nie da, bo rewizja nastepuije w calym mieszkaniu

no to nie chodzi o tylko filmy ze sie dużo naoglądało ale w rzeczywistości stróze prawa tak robią xP to wiadomo że mam pirata p.gif zlegalizowanego legalizatorem, heh.. a mam ja ich gdzieś.
Ale przepraszam, da się odczytać dane z takiego dysku co wypadł z okna laugh.gif , gdzieś czytałam że nawet ze spalonego twardziela odczytali w laboratorium dane, także dysku nie da się zniszczyć :|
Herodot
Może i mogą wejść na podstawie podejrzenia, że dzieje się przestępstwo, ale ja mam prawie ich podejrzeń nie podzielać dopóki nie zobaczę podpisu prokuratora przez wizjer. I nie otwierać.
A co do Osła. Emule to sieć rozproszona. Nie ma jednego dysku ani jednego komputera, a jej wymiar ma charakter międzynarodowy. Co innego warezy. Są to określone maszyny, które wystarczy skonfiskować i określić, kto się z nimi czym wymieniał.
Dużo łatwiej zarekwirować lokalny LAN niż ogólnoświatowy ED2K. Twórcy tego ostatniego dobrze zdawali sobie z tego sprawę.
Szymek4

ANONIMOWE KORZYSTANIE z WWW

Oprócz PeerGuardiana, osobiście polecam zainstalowanie programu TOR (The Onion Routing). Program ukrywa nasza obecność na poszczególnych serwerach i daje pewność anonimowości. Każde połączenie nawiązywane przez sieć TOR przechodzi przez kilka losowo wybranych komputerów i jest dodatkowo szyfrowane. Dzięki temu komunikacja odbywa sie anonimowo i namierzenie użytkowników staje sie bardzo trudne. TOR utrudnia takze administratorom sieci (z których korzystamy) nadzorowanie naszej aktywności.

P.S. Program jest po polsku i trzeba go tylko właściwie skonfigurować

Dla zainteresowanych bezpieczeństwem dot. P2P polecam dwie pozycje:

1) Biblioteczka Komputer Świat pt. "Wszystko o ściąganiu plików P2P" Nr 5/2007 (grudzień)

2) Wydanie Specjalne PC Format 1/2008 (z płyta) pt. "Zabezpiecz komputer"
DiDok
Polecam dla masochistów lubiących pingi rzędu 5000 (ale bezpieczna jest - to fakt)
DONcOR....
Prawda że na P2P składa się wiele nielegalnych jak również legalnych plików..Można oczywiście dotrzeć do konkretnego użytkownika.Wymaga to trochę zabiegów i pracy, przecież jest tych użytkowników p2p miliony.
Wniosek:
Jesteś zwykłym ssaczem, nie bawisz się handlem nielegalnymi pliczkami, możesz spać spokojnie. Jesteś małym trybikiem nie wartym zachodu dla naszych czujnych służb.
W TV też z takiej rewizji nie ma co pokazać. Trzeba zachować rozsadek . Prawdopodobieństwo rewizji, tak koło 6 w totolotku i to przy agresywnych zachowaniach.
JamJan
Cytat
Prawdopodobieństwo rewizji, tak koło 6 w Totolotku.

e.. no don nie czarujmy bo szansa na "trafienie" szóstki w Dużym Lotku wynosi jeden do 13 miliardów , wiec łatwiej szukających w domu wygrac p.gif

heniu tu nie o sieci a o użytkownikach pisza smileses.gif
DONcOR....
Cytat(JamJan© @ 20.05.2008 - 19:29 ) *
Cytat
Prawdopodobieństwo rewizji, tak koło 6 w Totolotku.

e.. no don nie czarujmy bo szansa na "trafienie" szóstki w Dużym Lotku wynosi jeden do 13 miliardów , wiec łatwiej szukających w domu wygrac p.gif

@JamJanie niestety albo stety dla grających to tylko kilkanaście milionów kombinacji.( 1:13.983.016)
I kilka nalotów na najbardziej pazernych i uwilkłanych handlarzy z motywacją zastraszania innych, co jak widzę
przynosi skutki drastycznym zmiejszeniem klientów p2p kwasny.gif

JamJan
no tak bo kraść to trzeba z umiarem p.gif
cris_es
Po co ten temat?
Place za net ,jestem odpowiedzialny za swoje czyny i robie to co chce i jestem za to w pelni odpowiedzialny za to ,jezeli jak mowia ze przyszla kryska na Matyska bede sie martwil szukal adwokata i bronil sie.
Widze ze w ciagu ostanich 2 dni pojawily sie jakies tam smieszne przynajmniej dlamnie teksty o wjazdach na kwadrat .
Smierdzi mi to sabotazem majacym na celu sianie paniki i histerii nie potrzebnej nikomu.
Na forum jest kupe porzytecznych postow w temacie PG i IP filter moim zdaniem pisanie takich smiesznych postow skopiowanych z interii niweczy cala prace ludzi w tym przypadku tracacych czas na uswiadamianie mlodych userkow co i jak zrobic zeby bylo bezpiecznie i ladnie.
Do autora
Od ilu lat korzystasz z klientow P2P?
Ile TB stargales?
Ile razy gliny wpadly ci na chate i skonfiskowaly kompa?
Ilu znajomych (jezeli ich posiadasz) psy zgarnely za P2P?
Przestan siac propagande strachu bo to niestety nie jest miejsce na takie bajery to jest forum o tematyce P2P.
A jezeli sie boisz to znajdz tak samo jak ty wystraszonych i razem schowajcie sie do jakiejs ciemnej piwnicy.
A wracajac do rzeczywistosci to widziales na tym forum jakiegos Pirata ?
Bo ja nie deal.gif
Zaczynam sie zastanawiac czy nie robisz tego celowo? to co piszesz wyswietla sie na SG dla niezarejstrowanych czyzbys wskazywal komus palcem ze to jest wlasnie to forum?
A ten baran co robi akcepta niech blache jeszcze dzis odda dzieciak bezmyslny.
Czasem warto przemyslec co trafia na SG
Guralesko
Cytat
poza tym policji się nie otwiera drzwi...

krupcio , policja se sama otwiera ;p a jak w uTorrent np ukryć IP (jakis ipfilter?? to chyba do emule tylko):> ? bo emula nie uzywam wogole , tylko was kocham i tu jestem tylko dlatego ban.gif
DONcOR....
Mozna i trzeba do uTorrent używać ipfiltra. Program ma taka mozliwość.
Możesz o tym poczytać TUTAJ
kruper11
Cytat(Guralesko @ 21.05.2008 - 00:27 ) *
Cytat
poza tym policji się nie otwiera drzwi...

krupcio , policja se sama otwiera ;p a jak w uTorrent np ukryć IP (jakis ipfilter?? to chyba do emule tylko):> ? bo emula nie uzywam wogole , tylko was kocham i tu jestem tylko dlatego ban.gif

nie policja wyobraź sobie sama sobie nie otwiera...nie badź dziecinny .... a reszta jak pisze Doncor... Ipfilter ten sam co do emule używaj z utorrentem...
Witek32
Witam.

Łooo Jezzu zaś to samo !!! po każdorazowej notce w prasie Ludzie dostają fobii.
Przestańcie drążyć temat,robie w Cegielni a tam kopią Gline.
Już wiecie kim jestem ,są to naloty na gości którzy podpadli za sprzedaż ZAROBKOWĄ oprogramowania gier ,programów użytkowych itp.
Normalny szary Kowalski czy Nowak - do którego też się zaliczam, może spać spokojnie.

Pozdrawiam.

PS.

Siedze Tu już jakiś czas a żadnego z Was nie zawineli laugh.gif
Guralesko
niby wszystko ok zrobiłem z tym ipfilter , ale jak sprawdzam log to jest napisane tak :

Załadowano ipfilter.dat (0 wpisów)

tak ma to być ?
argos
cris-es respekt.gif brawo.gif popieram i podpisuje sie po tym. super.gif
delcik δ
hmm no nie bardzo... nie masz czymś skompresowanego tego filtra?
DONcOR....
Sprawdź czy w "utorrent" \ Preferencje\Zaawansowane\Czy" ipfilter enable" masz ustawione na "true"
Aktualizację przeprowadza sie z C\Documentts and Settings\ Ty\Dane aplikacji\utorrent\IP filter µpdater.bat . I tylko tutaj aktualizujesz, nie uda sie to z innej lokalizacji np skrót na pulpicie.
Mozesz też wkleić ipfilter z mułka w tą samą lokalizację ale ma to byc plik .dat (Wypakowany ipfilter albo kopia ipfiltra
z eMule\config)
Zwróć uwagę czy aktualizacji nie blokuje ci firewall albo PG
Guralesko
ok juz ok jest wszystko mam 248523 wpisow a firewalla ni zadnego pg nie uzywam :]
Marlon
Nie ma co biadolić. Od kiedy "wprowadziłem się" na PFE to były takie tematy. Że łapią...i złapią i mnie. Nie ma co się bać. @kruper dobrze napisał wink.gif
pechowiec
Witam wszystkich.
Sorry, że odgrzewam stary topic, ale dla mnie jest on (niestety) całkiem aktualny.

Jak ktoś wyżej napisał, rewelacje o tych rewizjach i nalotach policji to w większości plotki,panika i bzdury, powiedziałbym że w 99%, ale ja niestety załapałem się do tego 1 procenta :/

Piszę to tu, bo akurat w trakcie składanie zeznań (po skonfiskowaniu mojego pc) policjant pytał właśnie o konkretne programy : eDonkey i eMule. Oraz o polskie utwory mp3.

Jest tu ktoś kto miał podobny przypadek? Interesuje mnie jak to się kończy, ile trwa, jakie kary grożą, czego się czepiają itp. Plz nie serwujcie mi opowieści o znajomym kumpla kumpla sąsiada p.gif
Byłbym naprawdę wdzięczny za konkrety.

Pewnie Was ciekawi jak w rzeczywistości przebiega taki "nalot". Wyglądało to tak :
Rano (po 9) przyszło 2 funkcjonariuszy(w cywilu, z lokalnej komendy, wydział przestępczości gospodarczej), pokazali nakaz rewizji wydany przez prokuratora i odznaki. Co ciekawe, wbrew plotkom nakaz był konkretnie na jednostkę, nie interesowali się niczym więcej (czyli płytami itp.)
Zabezpieczyli jednostkę (czyli wsadzili do czarnego wora i zaplombowali), zostawili ten nakaz rewizji + wezwanie na komende do zeznań (jako świadek) i tyle.

Sam nakaz mniej więcej wyglądał tak :

'Postanowienie o żądaniu wydania rzeczy, przeszukania
data, prokurator ble ble ble
w sprawie : nieautoryzowanego rozpowszechniania utworów muzycznych w sieci Internet przy wykorzystaniu oprogramowania opartego na protokole eDonkey przez osobę korzystającą z adresu IP (moje ip), który został przydzielony p. (imię, nazwisko).

Postanowił

1. zażądać od : (imię, nazwisko, adres)

Wydania rzeczy stanowiących dowód w sprawie, w postaci : jednostki centralnej komputera oraz połączonych z nim zewnętrznych nośników danych, które mogły zostać wykorzystane do rozpowszechniania plików muzycznych.

A w razie odmowy przeprowadzić ich odebranie.

2. Dokonać przeszukanie pomieszczeń mieszkalnych należących do (nazwisko,adres) w celu znalezienia rzeczy mogących stanowić dowód w sprawie: j/w.
Dalej uzasadnienie, podpis i pieczątka.

koniec cytatu.

Z dokumentów i pytań dowiedziałem się, że konkretnie chodzi właśnie o sieć emule a wnioskodawcą oskarżeń (czy jak to się nazywa) jest Związek Producentów Audio Video /było to napisane w nakazie, w uzasadnieniu/, i to on zawiadomił Komendę Wojewódzką Policji.

Mam łącze tpsa dsl dzielone na kilkanaście mieszkań, umowa jest na mnie, sygnał rozdziela router, nie ma logów, więc wszystko co ściągała reszta szło na moje ip :/
Zna ktoś taki przypadek i wie jak się sprawa rozwinęła?
Byłbym wdzięczny za wszelkie info.

Pozdrawiam.
lv426
@pechowiec:
Mam jedno ważne pytanie: CZY UŻYWAŁEŚ PEERGUARDIAN / IPFILTER ? Jeśli tak to jak często robiłeś updaty?

Tu masz co nieco o ewentualnych karach:
http://www.forumowisko.pl/index.php?showtopic=29297

btw nie jestem pewien, ale dzielenie łącza tpsy chyba nie jest legalne, więc ja bym się tym tak nie chwalił na posterunku
marler
nie wiem jak tpsa ale upc ma ograniczenia do dzielenia łącza, i przydziału IP (jak podzielisz na wiecej to jeszcze 5000 kary chcą )
@lv426 anie peerguradian ani Ipfilter nie uchronią cię przed nagonką, mogą jedynie to odwlec..owszem zbanuja klientów których nie chcesz widziec ale to nie znaczy że będzie super na zawsze... niestety.
@pechowiec: nie wiem jak sytuacja wygląda na dzień dzisiejszy ale kilka miesięcy temu Partia Piratów twierdziła że dadzą za darmo adwokata... może uderz do nich w tej sprawie.. jedno jest pewne: wyjaśnią ci na czym stoisz, bo i wśród nich ludzie wykształceni odpowiednio
Herodot
Cytat
Mam łącze tpsa dsl dzielone na kilkanaście mieszkań, umowa jest na mnie, sygnał rozdziela router, nie ma logów, więc wszystko co ściągała reszta szło na moje ip :/

Czyli jednostkę centralną którą? Jesteś w trudnej sytuacji, ale w tym konkretnym przypadku oczywiste jest, że nie istnieje powiązanie IP z konkretną osobą. A to ważna sprawa. Trzeba jeszcze udowodnić kto zasysał a nie z jakiego adresu. Toteż nieco dziwi mnie Twoje stwierdzenie, że "co ściągała reszta szło na Ciebie". Jakiego miasta dotyczy sytuacja?
pechowiec
Dzięki za rady smileses.gif

Co do dzielenia dsla, to jest legalne na 100%, dowiadywałem się dokładnie od tepsy przed założeniem, neostrada jest tylko dla 1 usera, ale dsl (który btw jest o wiele droższy) można robić pod lany.

Nie używałem peerguardian ani ipfilter, ale nie sądze żeby soft mógł w 100% uchronić przed identyfikacją, choć nie jestem ekspertem od tego. A updaty zawsze robiłem, jak pojawiała się nowa wersja.

Cytat(Herodot @ 2.07.2008 - 06:45 ) *
Cytat

Czyli jednostkę centralną którą? Jesteś w trudnej sytuacji, ale w tym konkretnym przypadku oczywiste jest, że nie istnieje powiązanie IP z konkretną osobą. A to ważna sprawa. Trzeba jeszcze udowodnić kto zasysał a nie z jakiego adresu. Toteż nieco dziwi mnie Twoje stwierdzenie, że "co ściągała reszta szło na Ciebie". Jakiego miasta dotyczy sytuacja?

Zabrano mojego osobistego pc, który był podpięty do netu. Byłem tam zwykłym userem, tak jak reszta. Pod pojęciem 'szło na mnie' miałem na myśli to, że wszyscy w sieci mają jedno zewnętrzne ip, a umowa z tp sa jest na mnie, więc wszystkie dowody (logi itp) będą powiązane ze mną.

A miasto to Stalowa Wola, pechowe miejsce pod tym względem, chyba stąd wyemigruję ;]

Pozdrawiam.
lv426
@pechowiec
Cytat
Nie używałem peerguardian ani ipfilter, ale nie sądze żeby soft mógł w 100% uchronić przed identyfikacją

To tak jakbyś mówił że prezerwatywy nie chronią w 100% przed ciąża - no niby tak, ale jednak te 98% pewności to dużo. Ja często sprawdzam logi peerguardiana i widzę,że średnio raz na tydzień łączy się ze mną ZPAV. Gdy nie peerguardian pewnie już dawno gnił bym w kiciu.

@marler
Cytat
peerguradian ani Ipfilter nie uchronią cię przed nagonką, mogą jedynie to odwlec..owszem zbanuja klientów których nie chcesz widziec ale to nie znaczy że będzie super na zawsze... niestety.

No ale ci ze zpavu/riaa itp to są leniwi ludzie, po co mają zmieniać adresy ip żeby dobrać się do tyłka grupie ~5% użytkowników p2p skoro mają jak na dłoni całe chmary nie używające peerguardiana.
No ale rozumiem o co ci chodzi - prędzej czy później wszyscy się spotkamy w realu, a konkretniej w pudle close.gif niestety
JamJan
pechowiec poczekaj troszkę poleziesz do prokuratury i se materiały poczytasz co kto komu przekazał (tpsa nie urzedowej firmie twoje dane osobowe)

edycja:
lv26 mnie żywcem nie wezmą smileses.gif
legia1
CHWDP zawsze aktualne
Krzysztof0430
Cytat(legia1 @ 27.08.2008 - 01:16 ) *
CHWDP zawsze aktualne

o ile wiem o jaki skrót ci chodzi to powinno być tak HWDP
symeon
personalnie raczej Ci nic nie zrobią. Od kicia nie pójdziesz ( raczej ) smileses.gif Grzywnę Ci przylepia i to wszystko. To sa czyny o małej szkodliwości społecznej i będziesz po wolności kicał dalej.
Za to z kompem możesz się na 90% pożegnać. będzie leżakował kilka lat a później pójdzie na giełdę elektroniczną za kilka stówek.
Opisz jak dalej twoja przygoda się będzie rozwijać. W końcu to pierwszy przypadek na naszym forum, "ofiary" nagonki na biednych userów.

PS. Jak tam system ? Legalny był czy nie ? Bo jak do tego się przyczepiają to możesz karę zapłacić dość ciekawą smileses.gif
legia1
to może być FTP

ale wystepuje zarowno chwdp i hwdp
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.