Lofi - eMule Forum - Polskie Forum eMule > eMule Forum > Ciekawostki, informacje P2P
Pełna wersja: Polskie Forum Emule
Serwery eMule - eMule Download - eMule MoDs - Instalacja eMule
kruper11
Cyfryzacja bez ustawy

Jeśli przechodzenie na telewizję cyfrową ma rozpocząć się w 2009 roku, nie ma czasu na uchwalenie odpowiedniej ustawy. Proponowane tymczasowe rozwiązanie nie wzbudza jednak entuzjazmu posłów.

Na przyjęcie ustawy regulującej przejście z telewizji analogowej i cyfrowej jest już za późno. Podkreślała to już na początku roku Anna Streżyńska, Prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej (UKE). Zmiana sposobu odbioru sygnału telewizyjnego ma bowiem rozpocząć się już w 2009 roku, proces legislacyjny trwałby prawdopodobnie zbyt długo, głównie ze względu na duże rozbieżności stanowisk.Dlatego też Urząd wraz z Krajową Radą Radiofonii i Telewizji (KRRiT) oraz Ministerstwem Infrastruktury prowadzą negocjacje z potencjalnymi nadawcami. Ich efektem ma być wypracowanie modelu przejścia do odbierania telewizji cyfrowej bez konieczności uchwalania ustawy.

Nie jest to jednak proces łatwy. Nadawcy i UKE nie mogą dojść do porozumienia, którzy z nich mieliby się znaleźć na pierwszych multipleksach naziemnej telewizji cyfrowej. Z kolei UKE i KRRiT ścierają się o charakter zarządzającego multipleksem. Urząd chce gracza podlegającego minimalnej kontroli emitowanych treści, Rada chce bardziej ingerować w treści.Przygotowane propozycje mają też zyskać akceptację rządu. Jest to wskazane, by wszyscy planujący jakiekolwiek kroki związane z cyfryzacją mieli silniejsze podstawy działania niż tylko porozumienie dwóch urzędów i ministerstwa. Zbyt duże opóźnienia we wdrażaniu poprzedniego planu powodują, że konieczne jest rozwiązanie prowizoryczne i tymczasowe.Brak zabezpieczeń ustawowych niepokoi członków komisji kultury i infrastruktury. Wprowadzanie bowiem nowych rozwiązań bez ustawy, na potencjalnie dużym pod względem wartości rynku, może prowadzić do nadużyć. Posłowie zastanawiają się, czy wnioski z konsultacji z nadawcami nie powinny być, w formie "mapy drogowej", przyjęte przez Sejm jako uchwała. Chcą oni także, by w lipcu br. w Sejmie odbyła się debata plenarna na temat cyfryzacji.

źródło: Gazeta Prawna
Herodot
A co to, mamy już sezon ogórkowy?
Zwykli użytkownicy czekają na zatwierdzenie swoich newsów czy są one zgodne z wymogami informowania o p2p. Ten news chyba nie musiał przechodzić weryfikacji, choć nadaje się bardziej na informacje ze świata IMO. Możemy do niego dopisać "no tak ci urzędnicy" "darmozjady" "cwaniacy i pieniacze przejadają nasze pieniądze" i chyba to wszystko. Jako żywo prace legislacyjne nad ustawami w UKE nie są chyba przedmiotem najgorętszych debat na shareosiol.
Herfurt°
Jakiś czas temu czytałem (bodajże w Polityce) artykuł na ten temat, wg. niego Polska ma przejść na nadawanie sygnału cyfrowego naziemnego w 2012 lub 2014 roku, nie pamiętam dokładnie. Wcześniej, bo już w przyszłym roku na ten system przechodzi Norwegia, stopniowo kolejne kraje UE. Nie wiem skąd wzięła się data 2009.
Przejść na ten sposób nadawania jednak trzeba i to jak najwcześniej, przede wszystkim ze względu na ilość miejsca zajmowanego przez analogowo nadawane programy, np. w paśmie nadawania Programu 1 TVP zmieściłoby się 12 programów nadawanych cyfrowo lub 3 w jakości HD. O jakości obrazu nie wspomnę. Chyba gdzieś w Wielkopolsce jest już eksperymentalnie nadawany taki sygnał.
Najciekawsze dla szarego obywatela jednak jest to, że obecnie użytkowane telewizory nie mogą odbierać sygnału nadawanego z naziemnej platformy cyfrowej. Nie wszystkie płaskie także mają odpowiedni odbiornik, o czym sprzedawcy nie informują. Dodatkowo, by móc odbierać tę tv, trzeba będzie dokupić dekoder. smileses.gif
kruper11
Cytat(Herodot @ 28.05.2008 - 15:43 ) *
A co to, mamy już sezon ogórkowy?
Zwykli użytkownicy czekają na zatwierdzenie swoich newsów czy są one zgodne z wymogami informowania o p2p. Ten news chyba nie musiał przechodzić weryfikacji, choć nadaje się bardziej na informacje ze świata IMO. Możemy do niego dopisać "no tak ci urzędnicy" "darmozjady" "cwaniacy i pieniacze przejadają nasze pieniądze" i chyba to wszystko. Jako żywo prace legislacyjne nad ustawami w UKE nie są chyba przedmiotem najgorętszych debat na shareosiol.

nie za bardzo miałem co wstawić z nowinek p2p i ciekawostek toteż wstawiłem to... powodem był fakt iż na głównej stronie kolega JJ zamiescił newsy, które nie podobały się TEAMOWI ze względu na policyjny harakter ,oraz które były widoczne takze dla niezarejestrowanych userów, tak więc zamieniłem newsy na SG portalu... nikt Tobie Hero nie broni byś napisal coś do tego działu i jezeli będzie to fajne i pasujące moderacja z pewnoscia nie bedzie konieczna... POZDRO

odnosnie najgorętszych debat , TEAM zgodnie uważa, że na razie ich nasze forum nie potrzebuje... z przyczyn czysto subiektywnych laugh.gif
JamJan
Cytat(kruper11 @ 28.05.2008 - 16:54 ) *
nie za bardzo miałem co wstawić z nowinek p2p i ciekawostek toteż wstawiłem to... powodem był fakt iż na głównej stronie kolega JJ zamiescił newsy, które nie podobały się TEAMOWI ze względu na policyjny harakter ,oraz które były widoczne takze dla niezarejestrowanych userów, tak więc zamieniłem newsy na SG portalu...

co.gif

regulamin njus :

Newsy jak wiadomo to najnowsze wiadomości ze świata nauki i techniki, jeżeli chodzi o nasze forum + pośrednie wiadomości dotyczące świata p2p i jego narzędzi.
Newsy przenoszone są automatycznie na stronę główną i muszą one wyglądać porządnie, jak wizytówka forum, ponieważ strona główna to podobnie jak w gazecie okładka.
Podam teraz czego się trzymać przy postowaniu Newsa:

@ Nagłówek, tekst musi posiadać 4-6 pix. wielkości, kolor pasujący do szaty strony głównej wg. wyczucia.(default: czarny i ciemno niebieski)
@ Obrazek który oddaje newsa, bądź jest w jakimś stopniu z nim związany, wielkość żeby nie przekraczała 150x150 i waga 15 KB, w miarę możliwości mógłby być także na transparentnym (przeźroczystym) tle.

W razie ewidentnego nie dostosowania się do powyższych zasad, Newsy będą kasowane!
bluedevil275
kosci zostaly rzucone...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.