Lofi - eMule Forum - Polskie Forum eMule > eMule Forum > Ciekawostki, informacje P2P
Pełna wersja: Polskie Forum Emule
Serwery eMule - eMule Download - eMule MoDs - Instalacja eMule
JamJan
Joss Stone: udostępnianie to wspaniała rzecz

Co prawda rzadko, ale zdarza się, że artyści zachęcają swoich fanów do udostępniania i dzielenia się muzyką przez Internet. Piosenkarka Joss Stone nie ma nic przeciwko udostępnianiu. Mało tego, po swoim ostatnim koncercie w Argentynie oznajmiła że udostępnianie to wspaniała rzecz.

Stone, jedna z laureatek ubiegłorocznych nagród Grammy stwierdziła, że kocha muzykę ale nienawidzi przemysłu muzycznego. W ostatnich swoich wywiadach powiedziała, że nie koniecznie ona, ale wielu artystów przechodzi swoiste „pranie mózgu” dokonane przez przemysł muzyczny i dlatego sama zachęca ludzi to udostępniania jej muzyki.

Jeden z dziennikarzy zapytał się jej co myśli na temat udostępniania jej piosenek w Internecie. Jej odpowiedź zdumiała dziennikarza: „Uważam że to jest wspaniałe …”. Na sali zrobiła się cisza na dłuższą chwilę, po czym dziennikarz, który oczekiwał zupełnie innej odpowiedzi powiedział zdziwiony „Wspaniałe?”

Kontynuując dodała: “ Udostępnianie jest super. Uważam że to wspaniały pomysł i powiem ci czemu. Muzyka powinna być udostępniana […] Jedyną rzeczą, której nie lubię w muzyce jest przemysł. Obecnie, jeśli muzyka jest za darmo nie ma przemysłu, więc istnieje sama muzyka. Dlatego uważam że powinniśmy się dzielić.”

„Uważam, że jest w porządku jeśli jedna osoba kupuje muzykę, potem wypala na nośniku i dzieli się nią ze znajomymi. Mnie to nie przeszkadza. Jak długo słuchacie muzyki, tak długo nie obchodzi mnie w jaki sposób weszliście w jej posiadanie. Jeśli przychodzicie na moje koncerty i dobrze się na nich bawicie, jest w porządku. Nie mam nic przeciwko. Jestem szczęśliwa że mnie słuchacie.”

Stone oświadczyła, że większość artystów przeszła prawdopodobnie “pranie mózgu” przeprowadzone przez wytwórnie nagraniowe i w efekcie odradzają fanom udostępnianie swojej muzyki. Oczywiście, nie jest ona jedyną artystką, która zachęca do dzielenia się swoją pracą z innymi. W zeszłym roku raper 50 Cent poczynił pozytywne uwagi związane z udostępnianie plików, a Nine Inch Nails poszli nawet dalej i udostępnili sami swoją muzykę na stronach BitTorrent.

Jest to strzał w dziesiątkę. Kilka badań udowodniło, że artyści osiągają znaczne korzyści z udostępniania plików. Im więcej ludzi dzieli się muzyką, tym więcej płyt jest kupowanych i więcej osób przychodzi na koncerty.

news.torrent.pl
simian-raticus
Brawo! Tak więc wszyscy którzy mają jej kawałki na kompie niech dadzą release . . . ptfu - co ja gadam! PowerRelease papryczka.gif
JamJan
ale fajnie by bylo jak by bylo ze wszystko co wydane dostępnym bez konsekwencji a artyści zarabiaja tylko na koncertach live , sobie wtedy czlowiek dla tego przykladu idzie na blonia w stetinie a tu madonna lub na waly a tu eminem
Ellada
to bardzo fajnie i wspaniałe to co Jose mówi i uwarzam że przydałoby sie więcej takich artystów, ale...
Cytat(JamJan© @ 4.07.2008 - 14:52 ) *
ale fajnie by bylo jak by bylo ze wszystko co wydane dostępnym bez konsekwencji a artyści zarabiaja tylko na koncertach live , sobie wtedy czlowiek dla tego przykladu idzie na blonia w stetinie a tu madonna lub na waly a tu eminem

no właśnie - nikt nie myśli co by było gdyby muzyka była udestępniona za darmo.
Ja osobiście rzadko kupuje oryginalne płyty ( bo mnie nie stać), jednak nie uważam że leganie darmowe udostępnianie muzy jest słuszne. Przecież jeżeli wszystko będzie za darmo to nikt już nie będzie kupować płyt, a co za tym idzie - firmy produkujące muzykę przestałyby nagrywać płyty ( bo kto ich kupi) i jaki skutek : zanik płyt z których można ściągnąc haha.gif

JamJan
Ellada by w p2p puszczali wydawcy , jako promocja koncertów

tylko zostaje problem z filmami i knigami i programami wink.gif
O-D@
Poczytajcie sobie rózne wypowiedzi artystów, czy wyłapcie z kontekstów - wiekszośc z nich twierdzi, że nie z płyt a z koncertów sie utrzymują.
JamJan
przemo album jest forma promocji , i chyba fakt ze krążki tłoczy sie dla wydawcy ktory gwiazdkę lansuje/promuje
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.