Joss Stone: udostępnianie to wspaniała rzecz

Co prawda rzadko, ale zdarza się, że artyści zachęcają swoich fanów do udostępniania i dzielenia się muzyką przez Internet. Piosenkarka Joss Stone nie ma nic przeciwko udostępnianiu. Mało tego, po swoim ostatnim koncercie w Argentynie oznajmiła że udostępnianie to wspaniała rzecz.
Stone, jedna z laureatek ubiegłorocznych nagród Grammy stwierdziła, że kocha muzykę ale nienawidzi przemysłu muzycznego. W ostatnich swoich wywiadach powiedziała, że nie koniecznie ona, ale wielu artystów przechodzi swoiste „pranie mózgu” dokonane przez przemysł muzyczny i dlatego sama zachęca ludzi to udostępniania jej muzyki.
Jeden z dziennikarzy zapytał się jej co myśli na temat udostępniania jej piosenek w Internecie. Jej odpowiedź zdumiała dziennikarza: „Uważam że to jest wspaniałe …”. Na sali zrobiła się cisza na dłuższą chwilę, po czym dziennikarz, który oczekiwał zupełnie innej odpowiedzi powiedział zdziwiony „Wspaniałe?”
Kontynuując dodała: “ Udostępnianie jest super. Uważam że to wspaniały pomysł i powiem ci czemu. Muzyka powinna być udostępniana […] Jedyną rzeczą, której nie lubię w muzyce jest przemysł. Obecnie, jeśli muzyka jest za darmo nie ma przemysłu, więc istnieje sama muzyka. Dlatego uważam że powinniśmy się dzielić.”
„Uważam, że jest w porządku jeśli jedna osoba kupuje muzykę, potem wypala na nośniku i dzieli się nią ze znajomymi. Mnie to nie przeszkadza. Jak długo słuchacie muzyki, tak długo nie obchodzi mnie w jaki sposób weszliście w jej posiadanie. Jeśli przychodzicie na moje koncerty i dobrze się na nich bawicie, jest w porządku. Nie mam nic przeciwko. Jestem szczęśliwa że mnie słuchacie.”
Stone oświadczyła, że większość artystów przeszła prawdopodobnie “pranie mózgu” przeprowadzone przez wytwórnie nagraniowe i w efekcie odradzają fanom udostępnianie swojej muzyki. Oczywiście, nie jest ona jedyną artystką, która zachęca do dzielenia się swoją pracą z innymi. W zeszłym roku raper 50 Cent poczynił pozytywne uwagi związane z udostępnianie plików, a Nine Inch Nails poszli nawet dalej i udostępnili sami swoją muzykę na stronach BitTorrent.
Jest to strzał w dziesiątkę. Kilka badań udowodniło, że artyści osiągają znaczne korzyści z udostępniania plików. Im więcej ludzi dzieli się muzyką, tym więcej płyt jest kupowanych i więcej osób przychodzi na koncerty.
news.torrent.pl