Lofi - eMule Forum - Polskie Forum eMule > eMule Forum > Ciekawostki, informacje P2P
Pełna wersja: Polskie Forum Emule
Serwery eMule - eMule Download - eMule MoDs - Instalacja eMule
JamJan
Piraci mówią czemu kradną gry komputerowe

Problem piractwa jest problemem poważnym i dotkliwym szczególnie dla posiadaczy komputerów klasy PC. Od pewnego czasu niektórzy twórcy gier zaczęli otwarcie twierdzić, że właśnie z powodu piractwa nie będą produkować tytułów przeznaczonych na tę platformę. Co ciekawe, w sprawie wypowiedzieli się ostatnio również sami piraci. Ich opinię na temat kopiowania płyt z grami komputerowymi i dystrybucji nielegalnych plików poznacie w dalszej części artykułu.

Pewien producent gier komputerowych, Cliff Harris (założyciel Positech Games), postanowił zapytać piratów dlaczego właściwie kradną jego produkty. W zamian za szczere wyznania Harris obiecał brak jakichkolwiek konsekwencji prawnych z jego strony.

"Zdaję sobie sprawę z tego, czego nie wiem. Nie mam zaś pojęcia o tym, dlaczego niektórzy ludzie wciąż kradną moje gry komputerowe. Oczywiście zdaje sobie sprawę z tego, czym spowodowane jest piractwo. Jednak ogólne wnioski mnie nie interesują. Chcę wiedzieć konkretnie co robię nie tak, że moje tytuły są rozprowadzane w ten sposób. Zamierzam skutecznie rozwijać własny biznes i nie mogę ignorować opinii ludzi, którzy pozbawiają mnie zysków. Stąd moje pytanie" - zaapelował w sieci Harris.

Trzeba przyznać, że prośba o opinię piratów jest dosyć wyjątkowa. Sami zainteresowani nie pozostali głusi na inicjatywę producenta i odpowiedzieli całą listą powodów. Przedstawiamy je poniżej:

Dlaczego piraci kradną gry komputerowe? Odpowiedzi piratów:
  • Gry komputerowe są zbyt drogie
  • Prawa autorskie nie powinny istnieć
  • Jakość gier jest bardzo kiepska
  • Cyfrowe Zarządzanie Prawami (ang. DMR) uderza w zwykłych konsumentów
  • Chodzenie do sklepu jest nudne
  • Piractwo jest szybkie, tanie i mało ryzykowne
Wygląda na to, że Cliff Harris postanowił wyciągnąć wnioski z niektórych sugestii. Producent już teraz obiecał obniżyć cenę swoich tytułów oraz lepiej przyłożyć się do ich jakości.

Czy pomoże mu to zabezpieczyć efekty swojej pracy przed kradzieżą? Cóż, z pewnością nie. Jednak Harrisowi należą się ogromne słowa uznania za samo podejście. Większość producentów załamuje jedynie ręce i twierdzi, że "plaga kradzieży praw autorskich jest przeogromna". Cliff Harris poszedł o krok dalej i postanowił zacząć działać. Pytanie tylko - jaki będzie efekt?

Positech Games to firma założona w roku 1997 przez Cliffa Harrisa. Najważniejsze, że Harris jest jej jedynym pracownikiem - sam programuje gry oraz przygotowuje do nich grafikę i wsparcie. Najważniejsze tytuły od Positech Games to: Starship Tycoon (2004), Kudos (2006), Kudos-Rock Legend (2007) oraz Democracy 2 (2007).

pcworld.pl
ogarol
Cytat
Piractwo jest szybkie, tanie i mało ryzykowne

Według mnie to jest główny powód piractwa. Ludzie ciągną z sieci gry, muzykę czy filmy bo to jest wygodne.
chemlock
Cytat
Gry komputerowe są zbyt drogie;
Jakość gier jest bardzo kiepska;
Chodzenie do sklepu jest nudne;
Piractwo jest szybkie, tanie i mało ryzykowne;

Z tymi czterema się zgodzę. Nie wydam ponad 100 PLN na grę, na przejście której potrzebuję 10 godzin spokojnego grania. Do tego każde kolejne przejście wygląda niemalże identycznie, więc czas przejścia spada do godziny bez frajdy. Rozbudowane RPG daje więcej możliwości, ale też więcej kosztuje. No i po co wychodzić z domu, skoro w necie mam wszystko w zasięgu myszki. Poza tym nikt nie lubi wydawać kasę w ciemno, nie wiedząc czy gra przypadnie mu do gustu. W demo zazwyczaj jest zawarty najbardziej emocjonujący element gry, co nie daje poglądu o całej grze.

Cytat
Prawa autorskie nie powinny istnieć;
Cyfrowe Zarządzanie Prawami (ang. DMR) uderza w zwykłych konsumentów;

Z tymi natomiast się nie zgodzę. Prawa autorskie powinny istnieć, bo skoro ktoś wymyślił ciekawą grę, to czemu ma ją oddać ludzkości za darmo? Dzięki zyskom ma motywację do tworzenia kolejnych dobrych gier.
Dla zwykłego konsumenta DRM nie stanowi poważnego problemu, skoro posiada klucz rejestracyjny i inne cuda wianki. To downloadowcy muszą kombinować z podmiana plików i szukaniem kluczy. Kto ma trudniej?
Wniosek: Otworzyć sklep internetowy z grami za 20-40 PLN, gdzie bez wychodzenia z domu będzie można kupić i pobrać grę, a następnie wypalić ją na swoim krążku. Coś jak gra w wersji OEM tongue.gif
Krzysztof0430
Cytat(chemlock @ 20.08.2008 - 01:12 ) *
Wniosek: Otworzyć sklep internetowy z grami za 20-40 PLN, gdzie bez wychodzenia z domu będzie można kupić i pobrać grę, a następnie wypalić ją na swoim krążku. Coś jak gra w wersji OEM tongue.gif

dobrze myślisz i takim myśleniem przyczyniłbyś się do ochrony środowiska wink.gif
bluedevil275
ja akurat nie gram, wiec mi to poprostu wisi, ale co do praw autorskich - zgadzam sie z @chemlock'iem. chcialbym tez powiedziec, ze jednym z glownych powodow kradziezy w sieci sa poprostu nedzne zabezpieczenia softow. przykladem sluza nie tylko gry ale i oprogramowanie profesjonalne z kuzni autodeska albo adobe. Niemcy zabezpieczyli swojego WS-Cad'a (elektro-cad) wyjatkowo ordynarnie przy pomocy takiej wtyczki USB (Dongel). nie wlozysz dongla - prog nie ruszy chocby nie wiem jaki super ruski haker sie za to wzial. we wczesniejszych wersjach tego progsa mozna bylo sobie z tym jeszcze poradzic usuwajac zapytanie o ta wtyczke, ale dzis jest tak posplatana z systemem, ze firma WSCAD ma od dawien dawna spokoj.

trzeba dodac, ze prog kosztuje (zaleznie od wersji) do 10 tys. Euro, ale taki dongel to grosze, wiec dodanie go do gier oraz odpowiednia implementacja w kodzie zrodlowym na pewno zalatwilaby sprawe. obawiam sie jednak, ze wtedy gry nie stalyby sie tansze lecz podrozalyby moze 5-10-cio krotnie.
marcelizg

Bzdura bluedevil275

Nie ma złamanego zabezpieczenia bo zapotrzebowania nie ma

Żadna porządna firma nie zaryzykuje prowadzenia działalności na piratach bo to się po prostu nie opłaca

10k dla firmy to grosze które jeszcze można sprytnie wrzucić w koszty

Każde zabezpieczenie wymyślone przez człowieka może być złamane przez innego człowieka

Taką politykę od lat prowadzi Symantec

Promując swojego badziewnego Nortona jako oprogramowanie dla firm i jest on bez śmiesznych zabezpieczeń.Skutek.Jeden z gorszych AV bryluje w firmach i to nie pirat
bluedevil275
ehh tam bzdura... jedyna mozliwosc krakniecia tego programu to kopia tego dongla, czyli kopia hardwaru. jakos jeszcze nikt tego nie dokonal i nie opowiadaj, ze nie ma zapotrzebowania na ten prog, bo chetnych na prawde jest dosyc, a program jest dostepny w wielu jezykach. z tego co pamietam, to kazdy dongel jest unikatowy i indywidualnie "dostrajany" do danego egzemplarza programu.

nie wiem dokladnie co sie w tym kryje, ale tak jak krakowali wersje 4.0 i 4.2 to na piatce juz sobie lby porozbijali a obecna chyba szostke zostawili kompletnie w spokoju. no i zeby kraknac prog musisz byc w psiadaniu oryginalu a skad go wziasc? chyba nie kupisz...
marcelizg
bluedevil275 jaka jedyna możliwość.Każdy cracker z niewielkim doświadczeniem wie że nie musisz szukać zastępstwa dla pytania progsa(tu dongl) wystarczy że poprzez ingerencję w kodzie spowodujesz że nie będzie oto pytał zresztą rozwiązań jest mnóstwo.

A chętnych niema powtarzam firmy nie ryzykują tego bo to się nie opłaca

I co tu ma do tego że jest w wielu językach jest pewnie popularny w firmach i tyle

I popytaj se ludzi lub załóż se ankietę czy jak ktoś ma firmę zaryzykuje prowadzenie działalności z piratem
bluedevil275
Cytat(marcelizg @ 20.08.2008 - 20:03 ) *
I co tu ma do tego że jest w wielu językach jest pewnie popularny w firmach i tyle

I popytaj se ludzi lub załóż se ankietę czy jak ktoś ma firmę zaryzykuje prowadzenie działalności z piratem

i to chyba rzeczywiscie bedzie tym "glowniejszym" powodem, chociaz z tym donglem niby sa problemy... ale skad sie wobec tego wziely autocady i photoshopy? malo ktory czlowiek kupuje sobie na domowy uzytek progsy za grube tysiace dolcow czy euro. photoshop jeszcze az tak drogi nie jest (chyba ponizej 2000 euro), ale to tez nie uchodzi za niska cene. produkty kuzni autodesk czesto przekraczaja 4000 euro.
marcelizg
Cytat(bluedevil275 @ 21.08.2008 - 13:43 ) *
i to chyba rzeczywiscie bedzie tym "glowniejszym" powodem, chociaz z tym donglem niby sa problemy...

Nie rozumiesz nie jest popularny wśród zwykłych userów korzystają firmy a te jadą na legalu

Cytat(bluedevil275 @ 21.08.2008 - 13:43 ) *
ale skad sie wobec tego wziely autocady i photoshopy? malo ktory czlowiek kupuje sobie na domowy uzytek progsy za grube tysiace dolcow czy euro. photoshop jeszcze az tak drogi nie jest (chyba ponizej 2000 euro), ale to tez nie uchodzi za niska cene. produkty kuzni autodesk czesto przekraczaja 4000 euro.

Bo ten progs jest popularny wśród zwykłych userów.Wielu go ma nie wykorzystując nawet jego 5% możliwości
ravciu
Szybkosc i wygoda.... i wygoda i moze jeszcze .. wygoda. Wezmy np Windows'a

Kupilem orginala, wiadomo ze po jakims czasie sie zasmieca i trzeba go przeinstalowac. Po 6 razie juz nie pozwolil na aktywacje, musialem dzownic do MS. Tyle tylko ze przeinstalke robie najczesciej w wekend wieczorem kiedym ma troche czasu i.. musialem czekac do poniedzialku.

Flugalem wtedy i wiedzialem co jest dobrego w piracie... nie trzeba sie "pierdolic" z takimi rzeczami...
bluedevil275
@ravciu: to tez powod, pewnie.

@marcelizg, nie gadaj, ze nie rozumien, bo jestem z branzy elektro i wiem ilu chcialoby ten program miec. photoshopy i autocady tez wpierw znalazly sie w firmach jako legale. albo myslisz, ze jakas grupka releaserow robi zrzut do czapki i kupuja akurat najmocniej rozbudowana wersje programu aby ja zakrakac i doslodzic a potem ot tak sobie wstawic w siec. ja w tak ofiarnosc nie wierze...

u wscad'a masz problem z tym donglem i z niemieckim ordnungiem, bo tego progsa uzywa m.in. mercedes i esa i wiem, ze jest paru "szczesliwcow", ktorzy maja ten program na swoim komputerze w pracy i w domu uzywajac poprostu tego samego dongla. nie wiem tylko, jak udalo sie tym ludkom dyskiety instalacyjne przez brame przemycic...
sajmon83
Cytat(bluedevil275 @ 23.08.2008 - 14:31 ) *

@marcelizg, nie gadaj, ze nie rozumien, bo jestem z branzy elektro i wiem ilu chcialoby ten program miec. photoshopy i autocady tez wpierw znalazly sie w firmach jako legale. albo myslisz, ze jakas grupka releaserow robi zrzut do czapki i kupuja akurat najmocniej rozbudowana wersje programu aby ja zakrakac i doslodzic a potem ot tak sobie wstawic w siec. ja w tak ofiarnosc nie wierze...

u wscad'a masz problem z tym donglem i z niemieckim ordnungiem, bo tego progsa uzywa m.in. mercedes i esa i wiem, ze jest paru "szczesliwcow", ktorzy maja ten program na swoim komputerze w pracy i w domu uzywajac poprostu tego samego dongla. nie wiem tylko, jak udalo sie tym ludkom dyskiety instalacyjne przez brame przemycic...

Cytat
Na laptopach znajdujących się na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej wykryto wirusa wykradającego hasła.

Jest to wirus W32.TGammima.AG, służący do wykradania haseł do różnych gier internetowych. Rozprzestrzenia się poprzez napędy wymienne, głównie pendrive'y. NASA poinformowała, że nie jest to pierwsza taka infekcja kosmicznych komputerów. Dodała jednak, że wirusy nie pojawiają się zbyt często na MSK.

Zarażone laptopy nie były odpowiedzialne za żaden proces krytyczny dla działania stacji. Nie wiadomo jednak czy nie były podłączane do istotnych systemów MSK. Nie wiadomo też w jaki sposób wirus znalazł się na stacji kosmicznej. Zapewne nikt nie pomyślał o sprawdzeniu programem antywirusowym zabieranych laptopów.

Oj nie bądź naiwny p.gif sposób zawsze się znajdzie ^_^ Teraz mamy takie małe PenDrivery smileses.gif A ludzka głupota jak i inteligencja nie ma granic p.gif Sam pewnego czasu skorzystałem z pewnych przywieli w pracy ^_^ zebrałem kilka informacji potrzebnym mi oczywiście w celu edukacyjnym :D aby mógł się podłączyć do podglądu kamer jak moi pracodawcy smileses.gif Eh szkoda że zmienili software bo tamten często się wieszał, ciekawe czy nikt mu w tym nie pomagał by się pracowało milej i pewniej xD

Poczytałem o tym twoim zabezpieczeniu i skutecznie było łamane, obchodzone 4 lata wstecz temu ^_^ Klucze LPT były kopiowane pod linuxem smileses.gif Teraz jest totalny bark zainteresowania takim zabezpieczeniem więc i łamać tego nie ma po co ... A zabespieczenia typu SafeDisc, SafeDisc 2, Dummy Files, Laser Lock, Cactus Data Shield, Illegal TOC, Key2Audio, Libcrypt, SafeDisc, Tages, są lub też już były xD wykorzystywane i były łamane wielokrotnie smileses.gif

Jedynie tu jest coś co może być wielkim wyzwaniem:
Cytat
Milion dolarów za włamanie
Jak informuje serwis Hacking.pl, firma Permanent Privacy złożyła hakerom publiczną ofertę – jeśli uda im się złamać stworzone przez nich zabezpieczenia, będą mogli odejść z milionem dolarów.

Platforma Permanent Privacy bazuje na szyfrowaniu AES, dodaje natomiast dodatkową warstwę zabezpieczającą, która, jak twierdzą jej projektanci, jest nie do zdobycia. Ogólnie rzecz biorąc, pomysł wziął się z zaszyfrowania fragmentu bezsensownego tekstu. Autorzy zabezpieczenia są tak pewni siły zabezpieczenia, że postanowili wypłacić milion dolarów każdej osobie, która zdoła się włamać do systemu.

Peter White, dyrektor zarządzający firmy Permanent Privacy zapewnia, że użytkownicy mogą teraz wysyłać listy elektroniczne i przechowywać dane ze 100-procentową pewnością, iż pozostaną one zabezpieczone. Nawet Pentagon nie może odczytać waszych sekretów, jeśli nie ma kluczy – dodaje.

Być może ktoś niedługo będzie bogatszy o milion ;-)

Chodź strata klucza stanowi utratą danych ..... Więc zabezpieczenie może i pewne ale jednostronne smileses.gif
Choć jak by Hakerzy mieli matryce zabezpieczenia to nie był bym taki go pewny p.gif A i tak to się tyczy szyfrowania danych więc do zabezpieczenia płyt się nie zda p.gif

A rozwiązaniem piractwa są rozsądne ceny 10-30 zł i dostępność produktu po wykupieniu bezpośrednio z serwera producenta (coś jak obecny steam).
bluedevil275
wiadomo, ze nawet w najmocniej strzezonym wiezieniu sa drzwi, wiec jest i z niego wyjscie. podobnie jak zabezpieczenia softow. kladziesz rygiel na uprzednio otwarty uklad, czyli zawsze bedzie gdzies przeciek. systemy szczelne nie istnieja. istnieja jedynie mniej i wiecej przepuszczalne i wiem tez, ze te dongle byly skutecznie omijane do wersji 4.2 a potem to jakos juz sie nikt tego nie podejmowal. moze i dlatego, ze oryginal progsa byl niedostepny (choc trudno w to uwierzyc), albo jest tak jak ty mowisz. ale mnie juz to nie gryzie, bo ten program juz mnie nie interesuje

napisalem o tym jedynie dlatego, ze wlasnie ten prog nie byl konsekwentnie lamany jak wszystkie inne, ale tak calkiem szczerze mowiac - kto na tym forum zna lub znal juz ten program (wscad) poza mna? z tych elektrycznych to albo autocad electrical albo caddy++ electrical byly znane, ale wscad...? to bylo pewnie i przyczyna zaniechania kontynuacji relowania. zainteresowanie bylo w prawdzie intensywne ale ograniczone glownie do Niemiec.
simian-raticus
Ja tam za takiego PESika czy inna Fifke moge wylozyc troche grosza, bo gra sie przez caly rok do nastepnej czesci ;]
marcelizg
Cytat(ravciu @ 22.08.2008 - 19:51 ) *
Kupilem orginala, wiadomo ze po jakims czasie sie zasmieca i trzeba go przeinstalowac. Po 6 razie juz nie pozwolil na aktywacje, musialem dzownic do MS. Tyle tylko ze przeinstalke robie najczesciej w wekend wieczorem kiedym ma troche czasu i.. musialem czekac do poniedzialku.

LOL
Jaki reinstal w życiu tego nie robiłem u siebie oczywiście.Bo np moja siostra ze swoimi dzieciakami portafi w 3msc tak zaśmiecić kompa że pomaga tylko reinstal.Do trzymania porządku wystarcza darmowy soft.

Cytat(bluedevil275 @ 23.08.2008 - 15:31 ) *

@marcelizg, nie gadaj, ze nie rozumien, bo jestem z branzy elektro i wiem ilu chcialoby ten program miec. photoshopy i autocady tez wpierw znalazly sie w firmach jako legale. albo myslisz, ze jakas grupka releaserow robi zrzut do czapki i kupuja akurat najmocniej rozbudowana wersje programu aby ja zakrakac i doslodzic a potem ot tak sobie wstawic w siec. ja w tak ofiarnosc nie wierze..

Dalej nie pojmujesz podstawy która rządzi firmy preferuja legale gdyby progs o którym mówisz miał zastosowanie domowe był by złamany

bluedevil275
hehe... co to znaczy zastosowanie domowe? wscad i caddy++ electrical sa programami do tworzenia schematow elektrycznych ze wszystkich dziedzin elektrotechniki. posiadaja roznice w obsludze, w wygladzie oraz pare niuansow w wydajnosci i mozliwosciach. i pytam sie teraz czemu caddy ma zastosowanie domowe (bo jest w sieci) a wscad nie ma?

a czy autocad albo inventor maja zastosowanie domowe? robie poleczke na ksiazki i potrzebuje progsa za 10.000 tys waluty aby zrobic rysuneczek??? nie, nie, to troche smieszne. na forum jest link autocada 2009 PL. progsik uzywany do projektowania lokomotyw, turbin parowych, statkow, samochodow, konstrukcji stalowych typu hale, mosty itd. to jak najbardziej do domu. kazdy majster w garazu zrobi haha.gif

nie znam prawdziwej przyczyny braku progsow typu elektrocad, ale na pewno nie jest nia brak zadomowienia. raczej brak dostepnosci oryginalu. a moze na prawde zbyt malo chetnych? mozemy sie teraz tak wymieniac pogladami do usra**j smierci, ale poniewaz kazdy z nas ma swoje zdanie, z ktorego nie bardzo chce rezygnowac proponuje zakonczyc ten dyspucik. naprowadziles mnie troche na sciezke z tym brakiem zapotrzebowania. jakis sens w tym jest ale na pewno nie jedyny. wink.gif
LGPaco
ja wole sobie pobrać z sieci film nisz za niego zapłacić i mieć szybciej przed premierą czasem
marcelizg
Niech ci będzie bluedevil275 bleee.gif

Dodam że istnieje teoria że zabezpieczenia w Windowsie są proste z jednego powodu.Gdyby je było ciężko złamać wielu userów przesiadło by się na inne systemy co spowodowało by ich ogromną popularność.Taka lawina raz ruszona była by nie do zatrzymania przez Billa.Więc winda jest zabezpieczona ale w taki sposób by można ją było dość szybko z łamać
Destro
Niby koniec rozmowy ale jeszcze sie wtrace... p.gif
Cytat(bluedevil275 @ 2.09.2008 - 13:47 ) *
a czy autocad albo inventor maja zastosowanie domowe? robie poleczke na ksiazki i potrzebuje progsa za 10.000 tys waluty aby zrobic rysuneczek??? nie, nie, to troche smieszne. na forum jest link autocada 2009 PL. progsik uzywany do projektowania lokomotyw, turbin parowych, statkow, samochodow, konstrukcji stalowych typu hale, mosty itd. to jak najbardziej do domu. kazdy majster w garazu zrobi haha.gif

Oczywiscie ze maja zastosowanie domowe. NAUKE. Jak bedziesz chcial sie zatrudnic w firmie budujacej rurociagi to czego beda od Ciebie wymagac ? Znajomosci Autocada. I po to ludzie je potrzebuja i sciagaja. Zeby moc sie czegos nauczyc w domu a potem wpisac w CV. Rowniez czasami aby zrobic rysuneczek wink.gif Ale to rzadziej.

To samo jest z innymi programami, ktore sa wymagane w wielu miejscach pracy. Office, Photoshop, Corel, Autocad, 3Ds Max
Czy jak pani Wiesia bedzie chciala podjac prace sekretarki w urzedzie miasta to bedzie sie uczyc na OpenOfficie ? Nie. na zwyklym "mikrosoftowym" officie. Bo takiego wymagaja i taki jest zainstalowany na kompach w urzedzie wink.gif

Pozdrawiam
bluedevil275
z tym sie oczywiscie zgadzam, ale wtedy to samo powinno dotyczyc progsow typu elektro-cad, o ktorych glownie pisalem. branza elerktrotechniczna jest chyba nawet wieksza od metalowej a jedna z jej podstaw to wlasnie tworzenie dokumentacji. jak wiadomo nikt juz tej dokumentacji nie rysuje tuszem na desce kreslarskiej ani nie wystukuje na maszynie do pisania. wink.gif
DiDok
Różnorakie CADy to jest pikuś - na nie jest zapotrzebowanie. Za to takich programów jak AGC Busman (do projektowania sieci transportu miejskiego, Grudziądz na ten przykład zapłacił za niego 60.000zł) nigdzie się w sieci nie znajdzie...
bluedevil275
tak, tylko ze auto- i inne cady sa programami, ze tak powiem, tasmowymi. moze taki AGC Busman jest indywidualnie dostosowywany do konkretnych potrzeb klienta i wtedy to juz klapa. no i ile egzemplarzy tego Busmana jest w Grudziadzu? 1 czy 2? bo podstawa zakrakania programu jest dostepnosc oryginalu. czesto jest tak, ze jakis urzad czy instytucja konsultuje producenta softow w celu napisania specjalistycznego programu tylko dla indywidualnych potrzeb, np. policji albo urzedu celnego. ukazanie sie takiego programu w sieci spowodowaloby chyba niesamowity poploch, hehe.
sajmon83
Cytat(marcelizg @ 2.09.2008 - 13:59 ) *
Dodam że istnieje teoria że zabezpieczenia w Windowsie są proste z jednego powodu.Gdyby je było ciężko złamać wielu userów przesiadło by się na inne systemy co spowodowało by ich ogromną popularność.Taka lawina raz ruszona była by nie do zatrzymania przez Billa.Więc winda jest zabezpieczona ale w taki sposób by można ją było dość szybko z łamać

A to śmieszna teoria o lol ale się uśmiałem dokuczacz.gif

EDIT

czyli ludzie tworzący zabezpieczenia typu SafeDisc, SafeDisc 2, Dummy Files, Laser Lock, Cactus Data Shield, Illegal TOC, Key2Audio, Libcrypt, SafeDisc, Tages i wiele innych biorą pieniądze za nic :> ?? Robią zabespieczenie by się je dało złapać p.gif ?? A firmy wydają grube miliony na te zabespieczenia smileses.gif Oj radze czasem pomysleć zanim napiszesz smileses.gif Co za teoria smileses.gif o lol

Cytat(DiDok @ 3.09.2008 - 13:12 ) *
Różnorakie CADy to jest pikuś - na nie jest zapotrzebowanie. Za to takich programów jak AGC Busman (do projektowania sieci transportu miejskiego, Grudziądz na ten przykład zapłacił za niego 60.000zł) nigdzie się w sieci nie znajdzie...

A po co mi AGC Busman ? Chyba nikt z nas nie będzie tworzył swojej prywatnej sieci komunikacji miejskiej p.gif Więc i w sieci go nie znajdziesz smileses.gif

Programy kierowane do konkretnej grupy (mam na myśli firmy) rzadko są krakowane. Dlaczego :> ?? Załóż firmę to się przekonasz że używanie takiego programu jest prawie niemożliwe lub wiąże się z ogromnymi karami finansowymi. Więc po co pirat jak i tak go używać nie będziesz mógł ?? Wyobraź sobie że Grudziądz używa pirackiej wersji AGC Busman lol łoj ale by było p.gif
bluedevil275
problem nie w tym, ze Grudziadz uzywa pirata, tylko ze jakis prywatny czlek. Urzedy miejskie na pewno nie beda uzywac piratow, ale jezeli oryginal legalnie zakupionego Busmana przecieknie na zewnatrz i dostanie sie na prywatne kompy to zrobiloby sie ciekawie... wystarczyloby tylko, ze moj "prywatny" Busman podejmuje probe laczenia sie z Busmanem w urzedzie. Natychmiast ujawnia sie wrecz moj numerek IP a reszta to juz pikus...

Chcialbym jeszcze nawiazac do postu #20 kolegi @Destro. otoz przyznaje mu racje, ze programy przemyslowe na kompach prywatnych sluza nauce tych aplikacji. ma to jeden duzy plus: rozpowszechnienie autocada jako programu juz wrecz konstrukcyjnego prowadzi do pewnej monopolizacji tego softa. firmy maja autocada, ktory przedostaje sie na zewnatrz i zostaje opanowywany przez mase zainteresowanych ludzi. lepszej reklamy i fudamentu egzystencji nie potrzeba.

rzesze technicznie zainteresowanych ludzi ucza sie prywatnie autocada i w ten sposdob autocad zagniezdza sie wszedzie i rozszerza obszar swojego wplywu. podobine jak paleta CS3 i MS Office. otweierajac firme metalowa i zaopatrujac sie w oprogramowanie patrze oczywiscie na to, co jest popularne i ma renome. jak wiadomo renoma idzie w parze z popularnoscia, wiec producent takiego softu bedzie wrecz zadowolony, ze jego produkt (choc nie zawsze legalnie nabyty) cieszy sie tak olbrzymia popularnoscia.
sajmon83
Cytat(bluedevil275 @ 6.09.2008 - 12:51 ) *
problem nie w tym, ze Grudziadz uzywa pirata, tylko ze jakis prywatny czlek. Urzedy miejskie na pewno nie beda uzywac piratow, ale jezeli oryginal legalnie zakupionego Busmana przecieknie na zewnatrz i dostanie sie na prywatne kompy to zrobiloby sie ciekawie... wystarczyloby tylko, ze moj "prywatny" Busman podejmuje probe laczenia sie z Busmanem w urzedzie. Natychmiast ujawnia sie wrecz moj numerek IP a reszta to juz pikus...

Chcialbym jeszcze nawiazac do postu #20 kolegi @Destro. otoz przyznaje mu racje, ze programy przemyslowe na kompach prywatnych sluza nauce tych aplikacji. ma to jeden duzy plus: rozpowszechnienie autocada jako programu juz wrecz konstrukcyjnego prowadzi do pewnej monopolizacji tego softa. firmy maja autocada, ktory przedostaje sie na zewnatrz i zostaje opanowywany przez mase zainteresowanych ludzi. lepszej reklamy i fudamentu egzystencji nie potrzeba.

rzesze technicznie zainteresowanych ludzi ucza sie prywatnie autocada i w ten sposdob autocad zagniezdza sie wszedzie i rozszerza obszar swojego wplywu. podobine jak paleta CS3 i MS Office. otweierajac firme metalowa i zaopatrujac sie w oprogramowanie patrze oczywiscie na to, co jest popularne i ma renome. jak wiadomo renoma idzie w parze z popularnoscia, wiec producent takiego softu bedzie wrecz zadowolony, ze jego produkt (choc nie zawsze legalnie nabyty) cieszy sie tak olbrzymia popularnoscia.

A plączą i szlochają że takie to piractwo złe podejrzliwy.gif A właśnie jak ładnie to opisał bluedevil275 w takich przypadkach bardzo pomaga pewnemu typowi oprogramowania królować na runkach światowych dokuczacz.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.