Lofi - eMule Forum - Polskie Forum eMule > eMule Forum > Informacje ze świata
Pełna wersja: Polskie Forum Emule
Serwery eMule - eMule Download - eMule MoDs - Instalacja eMule
kruper11
Przeglądarka internetowa od Google?

Wyszukiwarkowemu gigantowi z Mountain View, wydając co rusz nowe aplikacje webowe, służące do tworzenia i edycji tekstu, arkuszy kalkulacyjnych, czy prezentacji, udało się stworzyć pakiet przydatny do typowej pracy biurowej. Od dłuższego czasu wiele można było też usłyszeć o przygotowywaniu przez Google własnej przeglądarki internetowej. O ile jednak do tej pory, myśl ta pozostawała w fazie przypuszczeń, z opublikowanego dzisiaj przez Scotta McClouda, komiksu, coraz więcej wskazuje, iż stanie się to prawdą.

Google Chrome, bo taką właśnie nazwą ma przyjąć przeglądarka ze stajni Google, ma być przede wszystkim szybka w działaniu, w tym jeśli chodzi o renderowanie skryptów JavaScript, głownie za sprawą silnika webKit - freameworka wykorzystywanego w Safari i iPhone. Powinna zarazem być elastyczna i nie wykonywać więcej niż jednej rzeczy równocześnie, a także prezentować bardziej inteligentny mechanizm zarządzania pamięcią, z kolei w przypadku wystąpienia awarii, jej pojawienie nie powinno powodować całkowitego zawieszenia przeglądarki.

Według Google, wszystkie karty znajdować się będą u góry okna, nie zaś jak ma to miejsce w przypadku Firefoksa, czy Internet Explorera, gdzie umiejscowione są one tuż nad paskiem narzędzi nawigacyjnych. Wbudowany pasek nawigacji, oferować ma bezpośredni dostęp do najczęściej odwiedzanych witryn, na wzór szybkiego wybierania z Opery. Chrome ma także posiadać wsparcie dla rozwiązania Gears, pozwalającego na pracę z aplikacją bez konieczności aktywnego połączenia z Internetem. Ma w niej się również znaleźć tryb prywatności, wraz z mechanizmem walki ze złośliwym oprogramowaniem.

Cały projekt ma być licencjonowany na zasadach Open Source. W chwili obecnej nie wiadomo kiedy pojawi się pierwsza testowa wersja przeglądarki, również adres google.com/chrome prowadzi do strony z błędem. Być może stanie się to pod koniec miesiąca, przy okazji dziesiątych urodzin Google.

Aktualizacja, 01.09.2008, 23:52

Pierwsza wersja przeglądarki Google Chrome zostanie udostępniona publicznie jutro w ponad 100 krajach jednocześnie. Więcej informacji wkrótce...
Źródło: ReadWriteWeb
kruper11
http://www.google.com/chrome/index.html?hl...utm_campaign=pl

juz mozna zassać i wypróbować...
grandmaniek
I o to chodziło, prosta, przejrzysta... Teraz tylko czekać, aż Google dopracuje swoje dzieło. A tymczasem pojawiła się pierwsza wykryta luka:

"Jak się okazuje nowa przeglądarka Google Chrome, której pierwsza wersja testowa ujrzała swoje światło dzienne z dniem wczorajszym nie jest jeszcze tak dopracowana jak np. stworzony przez koncern z Mountain View mechanizm wyszukiwania. Niejaki Aviv Raff, kilka godzin po udostępnieniu pliku instalacyjnego wykrył pierwszą lukę w zabezpieczeniach aplikacji, pozwalającą na uruchomienie dowolnego kodu bez wiedzy użytkownika.

Błąd w zabezpieczeniach Google Chrome dotyczy archiwów Javy - plików o rozszerzeniu JAR. Swoje podłoże ma on w silniku zastosowanym w aplikacji, oraz Javie. Po otworzeniu niebezpiecznego archiwum automatycznie uruchamiany jest dowolny plik wykonywalny. Wszystko odbywa się bez wiedzy użytkownika. Na blogu Raffa znaleźć można tzw. proof-of-concept wspomnianego ataku.

Co ciekawe, Google Chrome stworzono w oparciu o silnik WebKit 525.13, który zastosowany został również w przeglądarce Safari 3.1. Jednakże aplikacja Apple`a została już uwolniona od tego błędu."
(źródło: dobreprogramy.pl)
kruper11
toteż odinstalowałem cudo... i poczekam na wersję stabilną...
JamJan
fakt prosta i fajna , dodam tez ze bije jakas lekkoscia od niej smileses.gif

dodam jeszcze ze troszke szwankuje naprawianie pisowni , brak zapytania/potwierdzenia jak zamykam przegladarke majac kilka kart no i to jedno okienko adresu ktore inne funkcje takze spelnia (nawyki sa chyba zle)

edit
dodam ze jest problem z wklejeniem jakies frazy w srodek tekstu ktory juz jest w oknie , poza tym dopisuje zaraz do napisanego czyli nie daje szansy na linijke lub dwie przerwy (enter)
Zbi_G
jeszcze jedna kontrowersja

Cytat(wikipedia.org)
Tekst umowy licencyjnej przeglądarki wzbudza kontrowersje, np. akceptując umowę użytkownik zgadza się na to że wszystkie treści, np. zdjęcia przesyłane za pośrednictwem Chrome na stronę internetową, mogą być wykorzystywane przez firmę Google do własnych celów, np. do reklamy

jak dla mnie projekt ma przyszłość, mam nadzieje ze chrome przekona do siebie kolejne rzesze ludzi na rzecz IE

nie długo różnisz FF będzie miał szybka obsługę JS
skynet
Zainstalowałem i powiem że dla zwykłego użytkownika to może być idealna przeglądarka[prosta i szybka]. Dla mnie zażartego wroga IE i miłośnika Opery było to dość ciekawe doświadczenie, pierwsza rzecz o jakiej pomyślałem to dlaczego opera nie ma takiej ładnej animacji otwierania/zamykania kart p.gif.

edit: dodam iż jestem pod wrażeniem jak na pierwszą wersję chrome wypadła bardzo dobrze[aktualnie zdeinstalowana ale zobaczymy co będzie dalej].
siekierek
na linuxa jeszcze nie wyszla ta przegladareczka a tylko tam testuje.. Dlatego czekam az udostepnia odpowiednia wersje.
Mr.Kristof
Ciąg dalszy błędów Google Chrome http://pclab.pl/news33700.html
bluedevil275
nasi (tzn. niemieccy) fachowcy z resortu ochrony danych przestrzegaja przed uzywaniem chroma ze wzgledu na niesamowity apetyt googla na wszelkiego rodzaju dane. wiadomo przeciez, ze google zapisuje wszystkie mozliwe dane kazdego wyszukiwacza (czyli i nas) na okres 18-u miesiecy. po jaka cholere...? ja dam sobie z tym spokoj.
JamJan
bludevil i tak w tei chwili korzystajac z google zapisuje sie to samo czyli kiedy na jakiej stronie byles i ile razy
bluedevil275
jak najbardziej, ale nasze pieski dopatrzyly sie w tym zbieraniu danych, ze niby google na podstawie odwiedzanych stron, klikanych w nich reklam i innych linkow tworzy takjakby profile userow. osobiscie idzie mi to za daleko, bo jak wiadomo korzystasz z internetu odpowiednio do twojej osobowosci, upodoban, potrzeb itd. z takich sladow mozna dopatrzec sie duzo szczegolow (zawod, sytuacja finansowa, stan cywilny...) i znowu sie pytam: po cholere...?

jedyna pociecha to fakt, ze jestes jednym wsrod setek milionow albo i wiecej userow tak samo namierzanych. w ten sposob raczej nie wchodzi w gre "szpiegostwo" pod adresem konkretnej osoby, ale czasami los ma dziwne humory... wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.