Skocz do zawartości


* * * * * 1 głosy

Kulinaria


68 odpowiedzi w tym temacie

#1 Le Girafe

    •**• I love you J •**•

  • Osiołek
  • 4582 postów

Napisano 17 marzec 2006 - 14:29

Napiszcie tu o swoich upodobaniach kulinarnych i liczymy na ciekawe przepisy.Dołączona grafika

#2 Eko

    Baby, I'm back

  • Friends
  • 1476 postów

Napisano 17 marzec 2006 - 14:54

Oj chętnie lubię kucharzyć :)

#3 Herfurt°

    .....

  • Legenda PFE
  • 5125 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Kielce

Napisano 17 marzec 2006 - 15:00

Na każdym zebraniu jest ktoś kto musi zacząć... :D
OK, podam Wam mój przepis na dobre spagetti (musiałem się kiedyś dawno umówić z jedna panią, żeby go wykraść :D ).
Przepis na dwie osoby. Czas: 30-60 minut.
Składniki:
- puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie wasnym (sałatkowym mówimy NIE :!!: )
- duża cebula
- 3,4 ząbki czosnku
- pęczek zielonej pietruszki
- kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego (mogą być tez pomidory z puszki, ale mnie bardziej smakuje z koncentratem)
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka ostra, chili, może być tzw. "Przyprawa do kuchni włoskiej", ja lubię też dodać troszkę sosu Vifona
- olej
- 25 dkg makaronu spagetti (standartowo to połowa opakowania)
- może być parmezan do posypania, ale nie jest konieczny
Wykonanie:
Do rondelka lejemy troszkę oleju i sos z puszki tuńczyka. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek. Jak nabierze złotego koloru, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Chwilkę dusimy jeszcze, po czym dodajemy tuńczyka, uprzednio rozdrobnionego widelcem. Doprawiamy. Jesli trzeba, dolewamy oil. Po 10 minutach dalszego duszenia, dodajemy koncentrat. Mieszamy, zostawiamy jeszcze na kilka minut na małym ogniu. Próbujemy ;) doprawiamy wedle uznania. Wykładamy na ugotowany, gorący makaron (przepis na makaron na opakowaniu :)). Można posypać parmezanem, ale wtedy jest bardzo sytne. Jako dodatek polecam Żywca :OK: Moja niepijąca pani, jak nie ma do tego piwa, to awantury robi :D
Proste, szybkie i smaczne.

#4 Eko

    Baby, I'm back

  • Friends
  • 1476 postów

Napisano 17 marzec 2006 - 15:09

Wiecie dlaczego @Herfurt jest lepszy od książki kucharskiej. Bo jak coś schrzanie to zawsze się można zapytać :OK: dzisiaj zrobię napewno :)

#5 Le Girafe

    •**• I love you J •**•

  • Osiołek
  • 4582 postów

Napisano 17 marzec 2006 - 15:17

Oj, dziekuję ślicznie ! Ja tez muszę to zrobić koniecznie . Zakładając ten temat liczyłam że podasz ten przepis @Herfurt. :D :D

#6 Herfurt°

    .....

  • Legenda PFE
  • 5125 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Kielce

Napisano 17 marzec 2006 - 15:36

He he, ja Wam tu tajemnice, ciężkim fortelem zdobyte wyjawiam, a Wy nic, żadnego przepisu.

#7 Eko

    Baby, I'm back

  • Friends
  • 1476 postów

Napisano 17 marzec 2006 - 15:48

Zapiekane bułki
Składniki
Kajzerki
Masło
Ser
Wędlina ( Najsmaczniej z polędwicą)
Czosnek granulowany ( chyba że któs nie lubi, bez niego i tak jest pyszne)
Przyrządzanie
Dzielimy kajzerki na 2 połowy. Smarujemy masłem. Kładziemy wędlinę ( lepiej najpierw wędlinę) a potem ser. Na ser sypiemy czosnkiem ( nie za dużo tak na oko z pół łyżeczki). Grzejemy piekarnik do temperatury 200 stopni. Wkładamy kajzerki i pieczemy mnie więcej 10 minut ( tak aż ser się ładnie rozpuści). Wyjmujemy i potem możemy na to położyć wszystko wedle własnego uznania ( ketchup, majonez itp.)

Przepis nie jest jakiś nieznany ale jak nie ma nic w domu to można sobie coś takiego przyrządzić. Ja to lubię i polecam bo nie trzeba się tego najeść żeby czuć się pełnym ( ze 3 kajzerki stykają). Pozdro

#8 Gość_Fatal@Error°_*

  • Gość

Napisano 17 marzec 2006 - 17:00

NO to ja tez cos zapodam ja to pijak jestem i tak lightowo dam dwa przepisy jeden na grzanca a drugi na cos nie nazwalem tego jeszcze :D

Grzaniec:

3/4 litra słodkiego wina cherry (takiego zwykłego i taniego)
1/2 litra jasnego łagodnego piwa
30 ml dobrego rumu
laska wanili
kilka goździków

Podgrzewamy, nie gotujemy ;). Następnie dodajemy rum. Można sporzywac jest super ;)

Coś:

1 szt. mleko słodzone w puszce.
1 szt. rum 200 ml albo pol 500 ml. ( Najlepiej Rucona Kośice - Słowacki taki pomarańczowy)
1 szt. pusta butelka 1l z nakretka :PP

Mleko w puszce wsadzamy do wody tak a żeby puszkę zakryło i gotujemy na małym ogniu godzine, wciagamy i czekamy aż przestygnie ale nie za bardzo, otwieramy puszkę i musimy posiadac lejek, we wcześniej przygotowaną butelke lejemy rozcienczajac rumem mleko, na koncu dolewamy rumu do odpowiedniej mocy i to wszystko.

pzodro

#9 Herfurt°

    .....

  • Legenda PFE
  • 5125 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Kielce

Napisano 17 marzec 2006 - 17:16

Fajne, muszę spróbować :)
Ja robię nalewki, jak znajdę przepisy, to Wam zapodam. Naprawdę warto zrobić coś takiego, na zimę jak znalazł. Szkoda tylko, że tak szybko się kończą.
A co do mleka skondensowanego, to podam Wam jeden przepis.
Likier toffi.

Składniki:
- puszka mleka skondensowanego
- 50 gram cukru pudru
- 300 ml przegotowanej wody
- 150-200 ml spirytusu

Wykonanie:
Puszkę z mlekiem gotujemy na małym ogniu przez około 3 godziny (musi być cały czas zakryta wodą). Następnie studzimy puszkę, a zawartość (powinna wyjść masa krówkowa) wkładamy do wysokiego garnka, dodajemy cukier puder i spirytus. Mieszamy wszystko mikserem. Kiedy już się wymiesza, dodajemy schłodzoną :!!: przegotowaną wodę i jeszcze raz mieszamy mikserem. Potem przelewamy do butelki i wstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Ilość spirytusu zależy od tego jaką moc chcemy uzyskać :)
Jeśli ktoś chce poeksperymentować, we wstępnym etapie można dodać łyżkę kakao lub kawy rozpuszczalnej, lub to i to.
Likier przeznaczony przede wszystkim dla kobiet, które lubią słodycze. :D

#10 Eko

    Baby, I'm back

  • Friends
  • 1476 postów

Napisano 17 marzec 2006 - 17:46

fajnie bo nigdy nie umiałem zrobić ciasta Thx

#11 boss_86

    Trza być twardym

  • Legenda PFE
  • 2232 postów

Napisano 17 marzec 2006 - 17:56

A ja Wam zapodaję wypróbowany przepis na Pizze, który trochę ulepszyłem po swojemu.



Dołączona grafika

Pizza

Mieszać w szklance:
*ok. pół szklanki letniej wody
*20g drożdży
*łyżeczka soli
*pół łyżeczki cukru
*łyżka mleka
[justify]
Do 30g mąki należy wlać 1 łyżkę oliwy (im więcej oliwy tym suchsze/b. chrupiące ciasto - nie dawać więcej jak 2 łyżki) i mieszając wlewać do mąki miksturę ze szklanki.

Gdy ciasto będzie już mięciutki, nie będzie się kleiło - jednym słowem będzie gotowe, należy je odłożyć na ok.20min. do ciepłego miejsca i niech rośnie.

Po tym czasie można rozwałkować ciasto. I zależnie, czy ktoś ma piekarnik, czy piec zwykły, można robić ciastko okrągłe, albo kwadratowe (najlepsze do zwykłych piekarników). Jak już rozwałkujemy ciasto i przeniesiemy na blachę, należy zająć się przygotowaniem sosu pomidorowego. Istnieje wiele sposobów, ale ja podam ten najprostszy i najsensowniejszy.
[/justify]
Sos pomidorowy:
Wymieszać:
*małą puszkę koncentratu pomidorowego (można 2 puszki, będzie lepiej czuć pomidory). Polecam Pudliszki.
*pół łyżeczki soli
*przyprawy jakie kto lubi, ale obowiązkowo: oregano, majeranek.
[justify]
Gdy mamy już ciastko na blasze, polecane jest zrobienie boków pizzy (nie konieczne, wbrew pozorom, ale polecane). Więc zaginamy boki i zanim zakleimy boki ciasta, polecam dodać tam cieniutkie, w paski pokrojone plasterki sera. Wtedy boki pizzy nie będą suche.
Jak już to zrobimy, to smarujemy pizzę sosem pomidorowym. I czas na dodatki. Tu już każdy dodaje co chce, wyobraźnia nie zna granic. Ja tylko napiszę, co ja daję. Oczywiście nie wszystko na raz.

Można dodawać:
salami, szynkę, pieczarki (surowe i duszone), ser (podstawa :)), kukurydza, kawałki ananasa, oliwki, kawałki pomidorów (ale wcześniej parzone, bez skóry), ewentualnie papryka i pomidor (ale nie konserwowe ani marynowane - mają zbym mocny smak i aromat - zabiją smak ciasta).

No - to mam nadzieję, że Wam się spodoba mój przepis. Smacznego, towarzysze :-)

[/justify]

#12 ryszard0758

    Ambitny Osioł

  • Osiołek
  • 162 postów

Napisano 17 marzec 2006 - 18:04

Jeżeli chodzi o nalewki to proponuję:
Imbirówka

10 dag korzenia imbiru
2 cytryny (20 dag)
10 dag cukru
3 łyżki miodu
0,75 l czystej wódki

Imbir umyć i pokroić w plasterki.
Cytryny umyć i pokroić na ósemki.
Zalać wódką, dodać cukier oraz miód i odstawić na 2 miesiące.
Nalewkę przecedzić i rozlać do butelek.
Przechowywać w chłodnym miejscu.

Pigwówka - (Pigwowiec Japoński)

2 kg pigwowca
0,75 kg cukru
spirytus
wódka

`Dojrzałe owoce pigwowca umyc i pokroic na cwiartki, pestki odrzucic (można zostawic 10% pestek). Zalac w słoju spirytusem rozcieńczonym pół na pół wódką tak aby poziom alkoholu był ok 2 cm powyżej owoców. Zakręcony słój zostawic w cieple na miesiąc. Zlac spirytus do gąsiorka a owoce zasypac cukrem, zamknąc aż się rozpuści (ok. miesiąca)
Co 2-3 dni wstrząsac słojem. Następnie zlac syrop i dolac go do zlanego wcześniej spirytusu. Po miesiącu przecedzic przez gazę i rozlac do butelek. Po 3 miesiącach można degustowa ta smaczną aromatyczną nalewkę.
Pozostałe w słoju owoce można zalac 40% wódką i po 6 tygodniach zlac ale już gorszej jakości nalewkę.
Trochę trzeba czekać - ale warto.
Smacznego.

#13 Le Girafe

    •**• I love you J •**•

  • Osiołek
  • 4582 postów

Napisano 17 marzec 2006 - 21:33

Te przepisy na likiery oparte na mleku skondensowanym są zabójcze ! Nie umiałam takich zrobić ale teraz koniecznie musze spróbowac bo coś takiego jest w moim guście . Dzięki @Mr.Fatal ( problem będzie tylko z
Rucona Kiśice) bo ja daleko jestem od Słowacji . I dzięki za przepis na likier toffi @Herfurcie . :OK:

#14 Gość_Fatal@Error°_*

  • Gość

Napisano 18 marzec 2006 - 01:35

Może być też zwykły rum ;)

#15 Le Girafe

    •**• I love you J •**•

  • Osiołek
  • 4582 postów

Napisano 18 marzec 2006 - 01:39

Dzięki @Fatal, zrobię ze zwykłym rumem.

@delmondo wklej jakąś sexsowną babkę na avatorku a nie margarynę...

#16 Herfurt°

    .....

  • Legenda PFE
  • 5125 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Kielce

Napisano 18 marzec 2006 - 21:44

I jak? Robił ktoś spagetti? Dobre? Wyszło?

Kebaby
Przepis na dwie osoby.
Składniki:
- około 30-50 dkg piersi kurczaka lub karkówki, lub to i to
- chlebek pita (do kupienia po 4-5 sztuk) lub frytki, lub bagietka
- pół małej kapusty pekińskiej
- 1 papryka
- 1 duży pomidor
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- puszka kukurydzy
- kilka ogórków konserwowych
- mały jogurt naturalny
- przyprawa gyros/kebab, sól
- jeśli ktoś lubi dodatkowo majonez (najlepiej kielecki ;)), ketchup
Wykonanie:
Kapustę kroimy drobno, dodajemy do niej pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone w cieńkie plasterki ogórki, pokrojone w ósemki pomidory, cebulę pokrojoną w wiórki i zgniecioną potem w dłoni, kukurydzę. Wymieszać dokładnie, posolić do smaku, można troszkę skropić sokiem z cytryny.
Mięso smażymy na patelni, pod koniec solimy, dodajemy przyprawę gyros/kebab.
Do tego sos czosnkowy: do jogurtu wycisnąć czosnek, posolić do smaku, wymieszać.
Reszta zależy od upodobań. Można zapakować to w ciasto pita, zjeść z bułkami lub frytkami. Ostatnia opcja jest bardzo ok :) Oczywiście z Żywcem :D Fajnie to wygląda także. Frytki, surówka wymieszana z ketchupem i majonezem (odrobinę tego i tego) i obficie polana sosem czosnkowym, obok mięsko. Miłe dla oka i żołądka :OK:

#17 Le Girafe

    •**• I love you J •**•

  • Osiołek
  • 4582 postów

Napisano 18 marzec 2006 - 22:11

Kolejny super przepis ! Zawsze kupowałam kebaby gotowe. I musiałam gdzieś po nie jechać więc prościej będzie zrobić samemu.Dzięki @Herfurt. Spagetti jeszcze nie robiłam ale zrobię napewno. robal

#18 Gość_Fatal@Error°_*

  • Gość

Napisano 18 marzec 2006 - 23:14

Aż się poplułem ze smaku, jutro albo pojutrze będzie próba generalna nr.1 mniam mniam :D

pzodro

#19 belrum

    Widzewiak

  • Osiołek
  • 309 postów

Napisano 18 marzec 2006 - 23:16

Jeszcze wczoraj na zakupach zastanawiałem się z żoną po co nam takie pity (bo niby z czym je przygotować) A teraz już wiem ;)
Wielkie dzięki.

PS

Może jeśli chodzi o przepisy :drink: to jakiś osobny dział :OK:
Uwielbiam wszelkie experymenty z alkoholem jak to napisał @Fatal, jak to pijak

Pozdro

#20 Le Girafe

    •**• I love you J •**•

  • Osiołek
  • 4582 postów

Napisano 18 marzec 2006 - 23:53

Przecież jest już osobny temat Kulinaria. Tylko ze dział Hobby można by osobno gdzies dać , prawda ? Bo jest sympatyczny!!

#21 ryszard0758

    Ambitny Osioł

  • Osiołek
  • 162 postów

Napisano 19 marzec 2006 - 00:11

Dzięki Herfurt za przepis zawsze byłem ciekawy jak to smakuje (jeszcze nie jadłem Kebab'a) a teraz mogę zrobić go sam.
Extra dzięki. :OK:

#22 ryszard0758

    Ambitny Osioł

  • Osiołek
  • 162 postów

Napisano 19 marzec 2006 - 13:03

Placki ziemniaczane po węgiersku z gulaszem.

Składniki:
Placek:
- 6 dużych ziemniaków
- jedna średnia cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- kwaśna śmietana (lub jogurt naturalny)
- ketchup ostry - preferuję (lub łagodny w/g upodobań)
- sól
- olej

Gulasz:
- 0,5 kg wieprzowiny
- jedna cebula
- pieprz, sól
- liść laurowy
- sos Cygański lub Myśliwski z torebki.

Przygotowanie:
Placki:
1. Na tarce na drobnych oczkach ścieramy obrane ziemniaki i cebule.
2. Dodajemy jedno całe jajko oraz 2 łyżki mąki.
3. Doprawiamy solą i mieszamy.
4. Na dużej patelni smażymy placki o średnicy ok. 20 - 30 cm.

Gulasz:
1. Wieprzowinę posypujemy pieprzem i solimy, kroimy w kawałeczki, smażymy.
2. Po usmażeniu podlewamy wodą dodajemy podsmażoną (ładnie zrumienioną) cebulkę oraz liść laurowy, dusimy, do miekości.
3. Na końcu zgęszczamy dodając sos z torebki w/g przepisu.
Podajemy:
Placki rozkładamy na talerzu na jedną połowkę nalewamy sos gulaszowy i składamy na pól, po wierzchu złożonego placka smarujemy porządnie kwaśną śmietaną i robimy na niej kleksy z ketchupu.

Przepis zaczerpnięty ze strony Czarna Oliwka i po przetestowaniu drobne modyikacje.
Uwaga :!!: Sos z torebki jest słony (nie przesolić gulaszu)


Danie bardzo syte ale naprawdę - mniam mniam.
Polecam warto spróbować.

Użytkownik ryszard0758 edytował ten post 19 marzec 2006 - 13:04


#23 szczepan29

    Program Partii – programem narodu

  • Legenda PFE
  • 2385 postów

Napisano 08 maj 2006 - 14:11

mam pytanko, zna moze ktos z Was przepis na sos slodko-kwasny ? bylem wczoraj w wietnamskiej restauracji i jadlem kurczaka smazonego w ciescie (takie kulki, podobne do paczkow tylko mniejsze) i do tego dodano wlasnie takowy sos, jesli znacie recepture i na kurczaka i nas sos to bardzo byl bym wdzieczny

#24 Le Girafe

    •**• I love you J •**•

  • Osiołek
  • 4582 postów

Napisano 08 maj 2006 - 17:26

Ja tez gustuję w kuchni chińskiej ale nie za bardzo umiem przyrządzić ten sos więc żeby cię nie zmylić : http://www.shareosio...ska-t12691.html
chyba napewno tam będzie bo przeciez sos ten to podstawa w chińskiej kuchni.

#25 atos

    Osiołek

  • Kłapouszek´
  • 36 postów

Napisano 08 maj 2006 - 19:21

Szybko, smacznie i w miarę tanio:
Bułeczki zapiekane z jajkiem sadzonym.
Składniki:
bułki średnie (najlepiej tzw. puchate)
jajka
wędlina
żółty ser
przyprawy.
Bułki poczekać jeden dzień od zakupu aby troszeczkę sczerstwiały, następnie obciąć wierzch jakieś 10% od czubka
łyzeczką wydrążyć środek z miąszu tak żeby właściwie pozostała taka grubsza skórka, wędlinę kroimy na wąziutkie paski i przesmażamy na lekko chrupiącą, nastepnie do wydrążonych bułek dajemy tą wędlinę , wbijamy po całym jajku i wierzch posypujemy startym serem.Oczywiście wbite jajka solimy i pieprzymy do smaku.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok.180 stopni i zapiekamy przez 12-15 minut w zależności czy lubimy jajka mocno ścięte czy też lekko. Gorące podajemy polane ketchupem lub majonezem lub tym i tym w zalezności od osobistych upodobań.
Smacznego :mniam:

#26 szczepan29

    Program Partii – programem narodu

  • Legenda PFE
  • 2385 postów

Napisano 08 maj 2006 - 20:17

Wyświetl postUżytkownik żyrafka dnia 8.05.2006 - 18:26 napisał

Ja tez gustuję w kuchni chińskiej ale nie za bardzo umiem przyrządzić ten sos więc żeby cię nie zmylić : http://www.shareosio...ska-t12691.html
chyba napewno tam będzie bo przeciez sos ten to podstawa w chińskiej kuchni.

wielkie dzieki Żyrafko wlasnie zasysam, jesli tam bedzie przepis ktorego poszukuje to nie omieszkam powiadomic Cie o wynikach naszych eksperymentow, a glownie mojej kochanej zonki :lol2:

#27 Le Girafe

    •**• I love you J •**•

  • Osiołek
  • 4582 postów

Napisano 08 maj 2006 - 21:34

O, to dziękuje bardzo @szczepan29 i dzięki za przepis @atos ! :mniam: :mniam:

#28 szczepan29

    Program Partii – programem narodu

  • Legenda PFE
  • 2385 postów

Napisano 10 maj 2006 - 13:44

i stalo sie, upichcilismy z zoneczka :buziaczki: kurczaka w ciescie w sosie slodko - kwasnym, niebo w gebie, polecam kazdemu, proste a jakie smaczne, lece do kuchni moze jeszcze zostaly jakies resztki... :mniam:

#29 Le Girafe

    •**• I love you J •**•

  • Osiołek
  • 4582 postów

Napisano 10 maj 2006 - 13:56

Więc radzisz ściągnąć tę lekturę ? Czy znalazłeś inny przepis? Jeżeli tak to napisz nam tu, @szczepan29...

#30 szczepan29

    Program Partii – programem narodu

  • Legenda PFE
  • 2385 postów

Napisano 10 maj 2006 - 14:18

w ksiazce jest dosc duzo potraw, lecz niestety nie ma tam sosów, musialem wiec przeszukac inne zrodla, najprosciej google, oto przepisy jesli komus przyjdzie ochota:

sosik slodko kwasny

Kurak w cieście

ale i tak dzieki Żyrafka za poswiecony czas (sadzac po zmianie Twojego nicku przerzucilas sie chyba na kuchnie francuska??? :OK: )





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych