Polskie Forum eMule: EMULE dla początkujących - ustawienia i bezpieczeństwo - Polskie Forum eMule

Skocz do zawartości

Uwaga: Regulamin Dodawania Newsów na Portalu !

Newsy jak wiadomo to najnowsze wiadomości ze świata nauki i techniki, jeżeli chodzi o nasze forum + pośrednie wiadomości dotyczące świata p2p i jego narzędzi.
Newsy przenoszone są automatycznie na stronę główną i muszą one wyglądać porządnie, jak wizytówka forum, ponieważ strona główna to podobnie jak w gazecie okładka.
Podam teraz czego się trzymać przy postowaniu Newsa:

@ Nagłówek, tekst musi posiadać 4-6 pix. wielkości, kolor pasujący do szaty strony głównej wg. wyczucia.(default: czarny i ciemno niebieski)
@ Obrazek który oddaje newsa, bądź jest w jakimś stopniu z nim związany, wielkość żeby nie przekraczała 150x150 i waga 15 KB, w miarę możliwości mógłby być także na transparentnym (przeźroczystym) tle.

W razie ewidentnego nie dostosowania się do powyższych zasad, Newsy będą kasowane!

Napisał: Herfurt 06/09/2006.r
Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

EMULE dla początkujących - ustawienia i bezpieczeństwo minimum by ożywić osła Oceń temat: ***-- 5 głosy

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   redshark 

• BOSKI VIP
  • Ikona
  • Grupa Legenda PFE
  • Postów 5062
  • Rejestracja 22-marzec 05

Ikona postu  Napisano 19 marzec 2009 - 13:55

EMULE - jak zacząć, jak skonfigurować, jak się zabezpieczyć
krótka podstawowa ścieżka życia
Dołączona grafika
EMULE -> jak kto woli, można używać oryginała lub... pobawić się modami i wytestować który nam ściąga lepiej. Testy niestety trzeba zrobić samemu, gdyż co łącze to inne wyniki modów,
stąd dla jednego xtrmeme będzie latał jak głupi a dla drugiego będzie opasły leżał i przeżuwał siano łuhahahaha
Mody można pobrać z tego działu ------> Link do MODów
lub... zajrzeć na główną stronę PFE, duża ich ich ilość jest widoczna po lewej stronie portalu :)
W razie czego instalacja emule dla zielonych: Link instalacja emule

Gdy już mamy jakiegoś osła to należy po jego odpaleniu po pierwsze podłączyć się do sieci KAD, po drugie podłączyć się serwer i najlepiej uzyskać HIGH ID
Już chwila, wszytko powoli więc:

1. KAD -> sieć o strukturze bezserwerowej. Można na niej jechać bez podłączania sie do serwerów /co jest w punkcie 2/ ale... jest problem z wyszukiwaniem, bo trwa dłużej i może czasem nie znaleźć wszytkiego. Ale stanowczo należy się do niej podpiąć :!!: Czyli przechodzimy do zakładki KAD naszego osła i jeśli nam się osioł sam już na stacie nie podpiął to należy nacisnąć przyciska "BOOTSTRAP". Powinno zainicjować połączenie, jeśli jednak nadal masz problemy z połączeniem to lecisz do nas na główną srone, po prawej stronie masz sekcje Nodes.dat z zapytaniem Problem z KAD? i właśnie ściągasz ten plik! Następnie ściągnięty plik wrzucasz do katalogu config w katalogu emule :) ---> no to już po tej operacji zostanie powtórzyć operacje czyli po zrestartowaniu osła wejść na zakładke KAD i nacisnąć "bootstrap" i... gotowe :) właśnie zrobiłeś pierwszy krok ku szerokim morzom i ocenom pełnych piratów :PP

2. Serwery -> no jak to serwki pośredniczą w ruchu na morzach i oceanach, są jak przystań zatoka dla dzielnego pirata :P . Bezwzględnie należy przycumować do jednej i najfajniej będzie jak przydzielą ci HIGH ID. Otoż normlanie jak nic nas nie blokuje po podłączeniu do serwera otrzymujemy właśnie HIGH ID i jest looooozik ale... częściej bywa tak, że albo nie można się podłączyć albo po udanym połączeniu mamy przydzielone LOW ID...
W emule w zakładce serwery mamy duuuuże okienko gdzie widać listę tych serwków. Proponuje jednakże zrobić tak:
Sprawdź czy masz serwery takie jak są na głównej stronie PFE po prawej stronie, jeśli nie to na włączonym emule kliknij w któregoś serwka z forum, automatycznie sie doda do osła. Inaczej weź z też głównej strony plik serwer.met i wkopiuj go do katalogu config emule i restartnij osła. Teraz próbuj podłączyć się do serwera klikając na niego dwukronie -> na dole będzie okienkozakładka o nazwie LOG gdzie zobaczysz postęp prób połączeniowych. Pamiętaj nie ilość serwerów się liczy a jeden dobry z którym nasz osioł się łączy ;)

W naszym emulu w zakładce serwery po prawej stronie mamy takie pionowe prostokątne okienko, w którym wytłuszonym drukiem widzimy: ed2k NETWORK. Po udanym podłączeniu do serwera właśnie w tym okienku widzimy status, IP z portem oraz... ID gdzie będzie napisane czy mamy HIGH ID czy LOW ID. Głębsze info co to HIGH i LOW tu: Link high i low id

a)Dla tych co maja na tym etapie napisane HIGH ID po podłączeniu do serwka zapraszam do następnego punku a podpunkt b) można olać :P

b) Jeśli to czytasz to znalazłeś się w gronie wybrańców, tych co muszą spróbować okiełznać osła...
Czyli jeśli jesteś pewien ze twój provider czyli ta firma co udostępnia ci internet nie blokuje ci portów aplikacji p2p to podąża ścieżką poniżej, w przeciwnym wypadku nie możemy ci pomóc :( musisz pogadać z adminem sieci i poprosić o przekierowanie portów -> znaczy pewno więcej będzie trzeba płacić :P
Na bank pewno masz firewalla lub rutera, który blokuje porty :!!: nie ma innego wyjścia bo jeśli na gołej windzie czyli przy wyłączonym pakiecie antywirusowym i wyłączonym wbudowanym firewallu windowsowym i braku rutera nadal masz problem z połączeniem do serwera czy masz LOW ID to... uciekaj z tej ścieżki i leć do providera ;)

Ścieżka:

Po pierwsze pakiet antywirusowo-firewallo-podobny :) nie wiem jakiego masz czy kasperskiego czy eseta czy jeszcze innego... trzeba w nim utworzyć regułę która przepuszcza osła :!!: Jeśli nie masz nic to chwyć windowsowego firewalla i dodaj mu wyjątek na twojego emule :) /bo większość pakietów antywirusowych po prostu wyłącza windowsowego firewalla/ Ps: istnieje fajna stronka o tu STRONKA na ktorej to właśnie są zilustrowane sposoby przepuszczania emule przez niektóre firewalle, sprawdź czy masz farta.

Po drugie czy masz stałe IP?? Jeśli tak czyli nie masz swojego rutera a jesteś w sieci osiedlowej czy podobnej. Wtedy aby sprawdź jakie masz IP klikając dwa razy na komputerkach.
Jeśli jednak masz ruterek to trzeba zbadać sprawę bo przy pracujących w sieci więcej niż jednej maszynie na pewno nie będziesz miał przydzielanego ciągle tego samego IP do maszyny z emule. Ruter przydziela IPki poprzez serwer DHCP. Znajdź sekcje odnośnie tego na ruterze i zobacz od jakiej puli adresów zaczyna przydzielanie czyli startuje... u mnie jest to np 192.168.0.200 czyli kompa z emule ustawimy na sztywno np na 192.168.280
Aby ustawić sztywne IP idziemy do panelu sterowania potem na połączenia sieciowe i klikamy prawym klawiszem myszki na komputerki czyli kartę sieciowa. Wybieramy właściwości i szukamy nazwy "Protokół Internetowy TCP/IP" do zaznaczenia i klikamy przycisk właściwości. W otwartym okienku zaznaczamy opcje "użyj następującego adresu IP" i wypełniamy pola:
Adres IP: no właśnie naszego kompa z emule czyli 192.168.0.280
Maska: się sama wypełni jak klikniesz w pole
Brama domyślną: tu wpisujemy adres IP naszego rutera czyli ten adres co wpisujesz do przeglądarki by wejść na ruter
Jeszcze dobrze serwery DNS ustawić im adres taki jak rutera, dwa razy wpisać adresik.
KONIEC. Mamy stale IP na komputerku z emule i teraz czas na przekierowywanie portów :)

Po trzecie ruter... hmm... no to tu się kłania umiejętność przekierowania portów. To proste jest, zara wam pokaże :PP
Ogólnie to po zalogowaniu się przez przeglądarkę do swojego rutera to trzeba odnaleźć zakładkę o podobnie brzmiącej nazwę PORT FORWARDING. I tam właśnie należy wpisać porty z emula i przypisać im adres IP komputera na którym uruchamiamy emule :)
Żeby było proście damy wam stronkę dzięki której znajdziecie swojego rutera i zobaczycie obrazowo jak prosto zrobić przekierowanie portów na waszym ruterku. Oto ta stronka ----> LINK do przekierowania portow
Po wejściu na stronkę wybieramy nazwę naszego rutera i... ukazuje się nam BIG reklama na która nie należy klikać tylko znaleźć do góry napisik "CLICK HERE TO SKIP THIS ADVERTISEMENT". Teraz jestem już na swoim ruterku i należy wybrać aplikacje której porty chcemy przekierować czyli szukamy emule! I co? no i mamy tutorial jak przekierować porty ---> standardowe poty to TCP 4661 a UDP 4221. Jednak sprawdziłbym czy faktycznie mamy te standardowe czyli w emulu klikamy przyciska "ustawienia" i mamy okieneczko. Zaznaczamy po prawej zakładkę Connectionpołączenie i widzimy właśnie porty jakie mamy wpisane. To te trzeba przekierować.
Tym sposobem łatwo uzyskamy info jak skonfigurować naszego rutera.
A tu link do programu który spróbuje to zrobić za ciebie, warto przetestować: Link prog porty

No wiec na tym etapie mamy połączonego KAD i jesteśmy połączeni pod serwer z efektem HIGH lub LOW ID. Teraz czas na BEZPIECZEŃSTWO...

3. IPFILTER --> ważny, powiedziałbym bardzo ważny, jest to blokowanie połączeń z niechcianymi IP, myślę ze rozumiemy się o co chodzi :) Zawsze najnowszy plik jest dostępny w tym temacie Ipfilter od Dona albo w tym IPfilter od sevena oraz na głównej stronie PFE po prawej stronie również znajdziecie plik ale już rzadziej aktualizowany z niemieckiej stronki. Należy plik ściągnąć i wkopiować do katalogu config w emule. To tyle. Ta operacje powtarzamy za każdym razem gdy zobaczymy nowa wersje pliku. Ten z głównej strony jest z niemieckiej strony ale raczej rzadziej aktualizowany ale bazuje na bluetack, natomiast te od @Dona i @Sevena co podalem linka do tematów posiadają w sobie nie tylko tego z bluetacka ale również inne jak pipfilter /@don/ czy listę bad peers /@seven/ oraz zawierają oba IPiki z Polski, wiec są jakby bardziej rozbudowane\ napakowane. Uważam, iż te wrzucany przez @Dona lub przez @sevena są bardzo dobra opcją i sam je używam. Dzięki uprzejmości @Dona wiemy iż tak naprawde nie ma jednego najlepszego zabezpieczenia, jeden ipfilterek moze zawierac miliardy blokowanych adresów ale może nie zawierac jednak wszytkiego... Ipfiltra wybieramy na hybił trafił bo różne grupy tworzące je mają różne źródła informacji o niebezpiecznych IPikach. Ideałem byłaby współpraca wszystkich grup i wydawanie jednego nawet dziennie aktualizowanego... ale nie jest to możliwe... W przypadku tej metody trzeba ręcznie aktualizować ipfiltra.
Druga opcja to zautomatyzowanie pobierania ipfiltra ale wtedy już polegamy na dostępnych min. linkach poniżej a te są jakby dedykowane nie aż tak rozbudowane jak w metodzie ręcznej (plik @Dona czy @sevena) -> w emule jest opcja która powoduje za każdym uruchomieniem osla sprawdzana jest aktualność pliku z jednym z paru źródeł. Mi ta opcja nie leży bo przedłuża start osła ale napisze, iż trzeba wejść w ustawienia emule, następnie zakładka "bezpieczeństwo" i na samej gorze jest sekcja poświęcona IPfiltrowi. Wystarczy ja włączyć i wybrać jedno ze źródeł pliku z listy. Jeśli ktoś nie ma nic na liście to już podaje źródła pliku ipfilter, które to linki należy wkleić do listy:

http://bachorek.goog...om/ipfilter.dat
http://bluetack.co.u...ipfilter.dat.gz
http://emulepawcio.s...es/ipfilter.zip
http://emulepawcio.s...es/ipfilter.zip
http://hostex.de/119...110ipfilter.zip

4. Włączenie opcji maskowania w ustawieniach emule! Czyli w emule klikamy na przycisk "ustawienia" i wybieramy w otwartym okienku zakładkę "bezpieczeństwo" --> po prawej od razu wtedy pojawi się opcja "włącz maskowanie"

5. Peerguardian 2 ---> Tak samo jak próbuje nas zabezpieczyć IPfilter robi to programik peerguardian2. Osobiście używam i ipfiltra i peerguardiana taka podwójną gumka he he he :P PG2 jest to program rezydujący w zasobniku i na bieżąco monitorujący ruch sieciowy i blokujący IP organizacji z którymi chyba nie chcecie mieć nic wspólnego. Można nawet w jego okienku poprzeglądać ładnie jakie IPiki na bieżąco blokuje. Podczas instalacji należy zaznaczyć wszystkie opcje ochrony oraz pamiętać by ustawić ALLOW HTTP. A tu link do programu: Link PG2

Ustawienia osła i inne

6. Odblokowanie połączeń w XP SP1 --> LINK
Odblokowanie połączeń w XP SP2 i wyżej --> program XP-ANTISPY, prosty i bezpłatny program, łatwy do znalezienia w google (aby zwrócić uwagę ze opcja odblokowania mieści się głębiej czyli na pasku u góry programu są "opcje specjalne" i właśnie "limit połączeń")
Odblokowywanie połączeń VISTA --> świetny tutorial od konfiguracji VISTy zawiera właśnie min. jak odblokować połączenia a tu link: LINK VISTA

7. Ustawienia osła. W zakładce parametry lacza. Sa to glowne ustawienia lacza w emule. Kierować sie w ustawieniach ponizszymi tabelkami:
Dołączona grafika
Jakby co to pytać na forum :!!:

NA KONIEC DWA TEMATY DLA TYCH CO CHCĄ JESZCZE BARDZIEJ ZGŁEBIĆ I POLEPSZYĆ OSŁA:

Konfiguracja emule
i
Porady i wskazówki do emule

Użytkownik redshark edytował ten post 31 marzec 2009 - 12:34

0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Tolo666 

• Ambitny Osioł
  • Ikona
  • Grupa Osiołek
  • Postów 139
  • Rejestracja 21-czerwiec 07

Napisano 27 marzec 2009 - 11:05

Redshark mam pytanko.Pierwszy raz zainstalowalem ESET Smart Security.Ma on zainstalowa zapore osobista.Musialem ja wylaczyc poniewaz blokowala mi Osiolka.Mozesz mi podpowiedziec jak skonfigurowac ta zapore zeby puszczala mulka? Przy jej zalaczeniu mam High ID jednak transfer jest zerowy.Jak tylko ja wylacze transfer wzrasta wiec przyczyna jest napewno jej konfiguracja.Ja jednak nie mam zielonego pojecia jak ja ustawic.Z gory dzieki za pomoc.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Herfurt° 

• .....
  • Ikona
  • Grupa Legenda PFE
  • Postów 5682
  • Rejestracja 03-marzec 05
  • Miejscowość:Kielce

Napisano 27 marzec 2009 - 11:10

http://www.emule-pol...ll/nod32pl.html
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Tolo666 

• Ambitny Osioł
  • Ikona
  • Grupa Osiołek
  • Postów 139
  • Rejestracja 21-czerwiec 07

Napisano 27 marzec 2009 - 14:51

Bardzo dziekuje Herfurt :D
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   redshark 

• BOSKI VIP
  • Ikona
  • Grupa Legenda PFE
  • Postów 5062

Napisano 27 marzec 2009 - 18:03

ooo @Herfurt zajebista stronka :) chyba dodam ja do tutka bo jest pare firewalli obrazowo zajebiscie przedstawionych :)
zajebiscie nie musialem pisac bo obrazki sa :P /dodam pozniej bo teraz do kina lece/

pozdro
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   wonsky 

• Boże, strzeż mnie przed przyjaciółmi...
  • Ikona
  • Grupa Legenda PFE
  • Postów 1772
  • Rejestracja 18-październik 06
  • Miejscowość:Polska

Napisano 27 marzec 2009 - 19:10

Można też ustawić firewalla w tryb interaktywny, wtedy po włączeniu emule zapyta się czy przepuścić, i potem już będzie ok.

kto to stale bumpuje?

[edit red]post pod postem

Użytkownik redshark edytował ten post 11 kwiecień 2009 - 09:33

0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   redshark 

• BOSKI VIP
  • Ikona
  • Grupa Legenda PFE
  • Postów 5062

Napisano 11 kwiecień 2009 - 09:32

no nie ja :P serio, nie wiem kto... i nie pisz posta pod postem bo banana na swita dostaniesz łuhahahahaha :)
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   SAMPEK96 

• Mały Osiołek
  • Ikona
  • Grupa Źrebak´
  • Postów 10
  • Rejestracja 05-luty 09
  • Miejscowość:Łódź

Napisano 09 czerwiec 2009 - 06:15

ma ktoś server.met z URL bo po prawej stronie w PFE nie ma... kiedyś miałem kartkę z tymi linkami ale teraz ją zgubiłem... proszę o pomoc :aaarg:

Jeszcze jedno może to głupota ale ja nie mam tego folderu config

Użytkownik SAMPEK96 edytował ten post 09 czerwiec 2009 - 06:27

0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   wonsky 

• Boże, strzeż mnie przed przyjaciółmi...
  • Ikona
  • Grupa Legenda PFE
  • Postów 1772
  • Rejestracja 18-październik 06
  • Miejscowość:Polska

Napisano 09 czerwiec 2009 - 06:24

Przecież masz 3 serwery po prawej stronie u góry... Kliknij na nie i po sprawie :)
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   redshark 

• BOSKI VIP
  • Ikona
  • Grupa Legenda PFE
  • Postów 5062

Ikona postu  Napisano 20 czerwiec 2009 - 13:29

free counters

Użytkownik redshark edytował ten post 20 czerwiec 2009 - 13:32

0

Strona 1 z 1